Beskæring af sommerfuglebusk

25. august 2017

Sommerfuglebusk.jpgSommerfuglebuske er en af de danske haveejeres favoritplanter. De formfuldente planter er dog ved at have mistet farverne i disse dage, og det er tid til at overveje, om den har den ønskede form og størrelse.

Beskær gerne nu

Flere steder på nettet bliver haveejere anbefalet at beskære deres sommerfugle buske om foråret. Rent fagligt er det bedste tidspunkt dog netop nu, hvor de er afblomstret men stadig er i vækst. Så er de nemlig bedre beskyttet mod svampeangreb.

Beskæring - hvordan?

Og hvor skal du så beskære? Det kommer an på, hvor stor du vil have din sommerfugle busk til at blive. Uden beskæring former den sig til en 5-6 meter højt trælignende busk som er enormt dekorativ. Men da sommerfuglebuske kun blomstrer fra de nye skud, vil blomsterne altså komme højere og højere op og vil være bare forneden. Så hvis du har en lille have eller gerne vil have de farverige ranker ned i øjenhøjde, kan du med fordel beskære. Jeg beskærer selv ned til 30 centimeters højde, men man kan sagtens skære dem helt ned (5-10 cm) eller højere, hvis de eksempelvis står i et buskads, hvor de først skal begynde at skyde og blomstre lidt højere oppe.

Sommerfuglebusk i vinterhaven

Men som nævnt indledningsvis anbefaler mange at beskære sommerfuglebusken om foråret, og det skyldes måske, at den beholder sine afblomstrede ranker hele vinteren. Det giver form og fylde i en ellers noget tom og trøstesløs have. Det er et argument for at lade rankerne sidde på, men som sagt - planten kan bedst beskytte sig selv med en sensommerbeskæring.

Gode buske til bier hos mig

6. juli 2017

med pollen_200x145Humlebi i weigela (klokkebusk)

Det er helt utroligt, som det summer i øjeblikket. Hos os er det specielt en gammel weigela, der er populær. Men også dronningebusk, honningrose og klatrehortensia trækker mange forskellige bier og humlebier til sig.

Jeg kan få en del tid til at gå med at sidde og se bierne arbejde - og forleden så jeg noget, jeg mindes at have hørt om før. Nogle bier 'snyder' blomsten for at bringe dens pollen videre. De suger i stedet honning fra stænglen.  


honning fra stænglen_200x145Honningbi tager bagvejen (altså
suger honning fra stænglen).

Så en lille opfordring herfra: Tag jer tid til at studere blomster og bier på de lune sommerdage. 

Og HER kan du læse mere om, hvad du kan gøre for at invitere bierne indenfor i haven.

Ellers kan du spørger din lokale, garantisikrede anlægsgartner, om han vil sammensætte et fint bed til dig. 

Gamle skrøner og facts om hækklipning

19. juni 2017

Stor bøgehæk kan godt klippes efter sankt hans - Danske Anlægsgartnere.jpgBøgehække, også i mindre versioner end denne,
kan du med fordel vente med at klippe til efter
Sankt Hans.

"Du skal klippe hæk inden Sankt Hans" - Sådan lyder et gammelt husråd om hækklipning.

Men det gælder kun, hvis du klipper hæk flere gange om året!

Hvis du kun klipper hæk én gang om året, kan du med fordel vente til senere på året.

Hvis du klipper hæk flere gang om året

Hvis du har tænkt dig at klippe hæk igen i slutningen af august, så giver det god mening at klippe hæk før St. Hans. Så får du nemlig klippet de voldsomme forårsskud af, og hækken ser skarp og præcis ud. Hvis du derefter klipper den igen i slutningen af august, har du en fin hæk hele året.

Med to klipninger årligt er det også lettere at identificere hækkens rigtige form og ikke klippe for meget eller for lidt af i forhold til sidste år.

Hvis du kun klipper hæk én gang om året

De fleste danskere klipper kun hæk én gang om året, og hvis det er tilfældet, bør du glemme alt om at klippe hæk før St. Hans.

Det er nemlig tidligt i hækkens vækstsæson og dermed vokser den videre i to måneder mere og ser uordentlig ud, hvis du klipper den inden 23. juni. Dette gælder især hvis du har bøgehæk. Bøgehækken breder sig nemlig ud, og grenene bliver kraftigere og sværere at klippe næste år. 

Her ville jeg vælge at klippe hækken midt i juli. 

Hvis man kan acceptere (eller foretrækker) at hækken ser uglet og pjusket ud om sommeren, kan man faktisk også vente med klipningen til om vinteren. Så er der mindre bladaffald at slæbe væk og det er lettere at se hækkens form. Denne metode benytter flere kommuner, hvor de ansatte gartnere ikke har så meget at rive i om vinteren.

Selve klipningen

Som udgangspunkt bør du klippe hækken tilbage til samme sted, som sidste år.  Dette er besværligt, da man i så fald skal klippe i tidligere års sårdannelse.  Det giver desværre et  lidt trist udseende, når man klipper hele tilvæksten af, men hækken skal nok komme igen. 

For at få en smukkere hæk og lette arbejdet vælger mange at klippe  lidt længere ud hvert år, altså lade hækken brede sig, og så efter en årrække skære den ind til sin oprindelige form inden udspring. Det giver dog en bar hæk i  vækstsæsonen efter. 

Og her til sidst... hvis du ikke orker selv at klippe hæk, kan du heldigvis altid lave en aftale med din lokale, garantisikrede anlægsgartner.

 

Bekæmp ukrudt på lørdag!

15. juni 2017

I disse junidage med både sol og regn vokser haven med fuld kraft. Især ukrudtet!

Men husk at lugning helst skal foregå i tørt vejr med mere tørt vejr i de efterfølgende dage. Så er man nemlig sikker på, at det ophakkede ukrudt ikke ligger og slår rod igen.

Og det betyder, at du skal luge på lørdag! (hvis man altså stoler på vejrudsigten)

Kogende vand?

Jeg bliver nogle gange spurgt, om det kan betale sig at hælde kogende vand ud over ukrudt mellem sten og fliser. Og selvom ukrudtet dør og ikke kommer igen - fordi roden ganske enkelt bliver kogt - synes jeg ikke, at det kan betale sig. Det bruger en del strøm at koge vand, og hvis arealet med ukrudt er så småt, at det kan koges med et par kedler vand, så kan det også sagtens klares med håndkraft.

Ukrudt Mælkebøtter i græsplænen.jpgNogle elsker mælkebøtter i græsplænen, andre
vil gerne af med dem. Og så skal man huske at
få roden med og dækket de bare pletter, som opstår.

Få hele roden med og dækket de bare pletter

En af de ukrudtstyper som er i fuld gang med formeringen er havens mælkebøtter, så det gælder om at komme i gang nu og ikke mindst at få hele roden med op, inden frøene flyver.

Men det er selvfølgelig et spørgsmål om temperement, og børn elsker jo at blæse mælkebøttefrø ud over det hele, og elsker du at se børnene more sig, så lad endelig mælkebøtterne stå :)

Men skal de væk, så gælder det om at være omhyggelig i sit luge-arbejde, for får man ikke hele roden med op, vil den skyde igen.

Man kan effektivt forebygge mælkebøtter og andet ukrudt i græsplænen ved at holde den så tæt som muligt. Bare pletter vil hurtigt blive groet til af ukrudt, så en grundig eftersåning i tide kan være med til at holde ukrudtet væk

Jo færre huller, der er i plænen, jo sværere har ukrudtet ved at etablere sig.

Se evt. Jyllands-Postens video om at undgå mælkebøtter i græsplænen.

Få flisepesten væk - hurtigt, let og giftfrit

22. maj 2017

Flisepest før 2.jpgFør. For tre år siden blev denne flisegang
med herregårdssten af beton lagt. Ganske
klassisk er der nu flisepest flere steder.

Flisepest efter ny roteret.jpgEfter. Kogende vand fra en kedel og skrubning
med en kost med hårde børste og flisepesten
er væk.

"Flisepest" - det lyder slemt, men det er det ikke. Der er bare tale om en belægning af især lav, men også lidt alger og skidt.

Flisepest vil ramme de fleste betonfliser efter et par år, med mindre der er hyppig trafik på fliserne. Derfor vil man også i ældre indkørsler se to rene kørespor, mens resten af belægningen er dækket af flisepest.

Flisepest gør ingen skade, men det er heller ikke særligt klædeligt. Derfor kommer der også flere og flere reklamer for firmaer og produkter, som fjerner flisepest. Det skal de jo have lov til, men det er faktisk ingen grund til at betale i dyre domme for en afrensning eller for at hælde de giftbaserede produkter mod flisepest ud i haven.

Du kan nemlig bare hælde kogende vand på og derefter skrubbe med en kost med hårde børster. Det fjerner let og hurtigt og giftfrit flisepesten.

Det er nok med én gang om året.

Lad anlægsgartneren klare det

Hvis du har en stor havegang eller flisebelægning, kan det selvfølgelig godt være hårdt arbejde og meget renderi med el-kedlen  Så kan du heldigvis bare ringe til din lokale, garantisikrede anlægsgartner, som også kan fjerne flisepest uden brug af kemi med vand og roterende børster: 
http://haveejer.dag.dk/find-anlaegsgartner.aspx

Forebyg flisepest

Du kan også forebygge flisepest fuldstændig ved fire gang om året at hælde lidt sand eller grus ud over fliserne og feje det af med en kost med hårde børster. Det sliber overfladen for begyndende flisepest, og samtidig får du fyldt fugerne ud med sand.

Renere regn, mere flisepest

Hvis du går og synes, at der er kommet mere og mere flisepest i de senere år, så har du ret. Nedbøren er nemlig ikke så syreholdig længere. Det skyldes, at vi har været gode til at stoppe udledningen af svovl til atmosfæren. Til gengæld betyder den mindre sure regn også, at den slags lav som vokser på betonfliser har fået bedre vilkår og derfor bredder sig kraftigere.

 

Græsplænens første tid

4. maj 2017

Græsplænens første klipning 1.jpgGræsset er begyndt at vokse. Første klipning bør
være lidt længere end normalt, og husk at gøde.

Måske har du allerede slået plænen en gang eller to, måske er du ikke kommet igang endnu. 

En god tommelfingerregel er, at man skal begynde slåningen, når græsset er kommet i vækst :)

Ellers er der ikke så meget at sige om den første græsslåning. Og dog.

Høj første klipning

For at give græsset en god start kan det være en god ide, at græsset ikke klippes helt kort de første gange, da græsset herved får en bedre start.

Gødning af græsplæne

Samtidig med at græsset begynder at gro, bør det gødes.

Det skal man som udgangspunkt gøre mindst 2 gang om året. På den måde kan man hjælpe græsset til at vinde konkurrencen over de andre arter, da græs kræver meget næring.

Selv gøder jeg 3-4 fire gange om året med små mængder gødning. Som regel ét kilo pr. 100 m2 hver gang. Men to gange om året er også fint. Så skal man bare bruge to kilo pr. 100 m2 i stedet.

Forårsopstart i haven

28. marts 2017

Velkommen tilbage i haven!

I denne tid sender varmen grønne skud op af jorden, og blege mennesker ud i haven. Og der er heldigvis nok at kaste sig over i den klare forårssol.

Klip stauder ned - en ægte forårsopgave i haven.jpgSå kom foråret, og det er tid til at klippe stauderne ned,
så de påny kan friske haven op. 

At klippe eller ikke at klippe

Man kan med fordel starte med at klippe de visne standere af sidste års stauder væk. Det vil hurtigt fjerne en stor del af det nedslidte udtryk, som haven får i den mørke tid. Desuden er det lettere at få klippet standerne væk nu, inden stauderne skyder igen, og man skal være forsigtig med ikke at klippe de nye skud af.

Vent dog lidt med at klippe dine  roser ned. Vi kan få nattefrost langt ind i april og det kan de nye rosenskud ikke tåle. 

Havehortensiaens særlige beskæring

Havehortensia kan man til gengæld godt klippe nu, selvom den ikke er så glad for frost. Den kan dog tåle lidt frost, og de nye skud vil sagtens kunne overleve en frostnat eller to.

Nedklipningen kan begrænses til kun at afklippe døde blomsterstande og grenender, hvorved man får den størst mulig blomstring. Men er den blevet for stor, kan man klippe grenene længere ned til over et par nye friske skud - men vær varsom, jo mere du nedskærer hortensiaen des færre blomster vil der komme. Årets blomsterknopper at allerede dannet. Alternativt kan man vælge at klippe et mindre antal grene af helt nede ved jorden hver år, så der kommer nye skud helt nede fra. Mens de øvrige grene klippes mere nænsomt.

Lidt tidligt til udplantningsplanter

Det er fristende at tage på planteskolen i de første solskinsdage og fylde haven med farver og blomster. Det skal man være velkommen til, men man skal være klar over, at de fleste udplantningsplanter ikke er så vilde med frost.

Jeg ville vente en måned mere med for eksempel havefavoritter såsom pelargonier, flittiglise og en del marguritter. Løgplanter og de mere hårføre udplantningsplanter såsom stedmoderblomster, kan man dog godt kaste sig over allerede nu.

Gød græsset i gang

Nu begynder græsset at komme i vækst, og man kan hjælpe det i gang ved at give det sæsonens første omgang gødning. Helt almindelige plænegødning (NKT) er fint, men du kan også vælge langtidsvirkende gødning. Det kan være svært at skaffe, men fordelen er, at du kun skal gøde én gang, og at næringsstofferne frigives langsomt og mere jævnt i hele sæsonen og dermed sikrer en mere stabil tilvækst af græs. Hvis du bruger langtidsvirkende gødning, skal du dog vente med at give gødning til april.

Er der mos i planen, kan du også fjerne det nu, men vent til en varm, tør dag. Så kan du rive mosset sammen og efterså med græsfrø.

Hvis du ikke orker alt havearbejdet, kan du selvfølgelig bare ringe til dit lokale, garantisikrede medlem af Danske Anlægsgartnere.

Beskær hækken i marts

8. marts 2017

Hvis du synes, at hækken blevet for bred, for skæv eller bare for meget, så er marts en god måned at få gjort noget ved sagen.

Uha tid til at klippe hækken ind.jpgDu kan godt bruge motorsav til den uregerlige hæk,
men resultatet bliver bedre med håndsav og ørne-
næb.

Kraftig tilbageskæring

Her i hækkens hvileperiode kan du skære den kraftigt tilbage. Du kan godt anvende motorsav, men du har bedre mulighed for at lave nogle rene snit i de mindre grene, hvis du bruger et ørnenæb og en god håndsav.

Hvis snittet er for flosset i kanten, bliver grenen lettere modtagelig for infektioner. Derfor skal du ikke save hovedstammen længere ned end til den ønskede højde, men gå gerne helt tæt på i siderne.

Ønsker du ikke at få et helt åbent indkik til haven, kan jeg anbefale at tage den ene side nu, og den anden side næste vinter eller om 2 år, når den første side er blevet tæt.

Læs mere om beskæring af hække

Læs mere om beskæring generelt

 

Æbleeksplosion med den rigtige beskæring

23. februar 2017

Hvis dit æbletræet ikke har givet så mange æbler sidste sæson, som du havde håbet på, så er det frem med saven.  Træet kan nemlig godt komme til at skygge for sig selv og sine frugter. 

Som hovedreglen skal trækronen åbnes op for lys og luft, og derfor skal de store og krydsende grene ryge. Det samme gælder de grene, nye som gamle, der ikke er vandrette.

Men inden der bliver savet for meget i træet, skal du være sikker på, at træet stadig har grene med blomsterknopper på. Det er dem, der giver æbler.

Det hele bliver forklaret og vist i videoen nedenfor:
OBS! Hvis videoen ikke vises, kan den i stedet ses via DETTE LINK (vi beklager ulejligheden): 

 

Så er det tid til sommerblomster!

10. februar 2017

sommerblomster_250x334Vil du have en farverig blomsterpragt i haven til
sommer, er det en god idé at starte nu. 

Allerede nu kan du godt begynde at planlægge og forberede den kommende sæson i haven.

Hvis du har overvintrende planter så som pelargonierne eller lignende, kan du nemlig med fordel omplante eller lave stiklinger sidst i februar.

Sommerblomster?!

Derudover kan du så småt begynde at så sommerblomster og andre udplantningsplanter, så de bliver klar til udplantning om 3 - 4 mdr.

Ja, du hørte rigtigt. Det er tid til at tænke på sommerblomster!

Mange gode sommerblomster kan du med fordel så inde. Blandt andet løvemund, tagetes, petunia, verbena, sommerfloks, klokkeranke, middagsblomst, enkeblomst, tobak, sommerlevkøj,  edderkoppeplante og pragtsnerle. Enkelte sommerblomster kan sås indendørs allerede her i februar, og de øvrige i marts.

 


  • Fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere
  • Uddannet som landskabsarkitekt i 1989
  • Har siden arbejdet som blandt andet stadsgartner, tegnestueleder og anlægsgartner
  • Medvirker også til udviklingen af DR's haveprogrammer Ønskehaven og Hokus Krokus
 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin