Salt kun efter behov

foto til saltningMasser af sne at rydde, men tænk over, hvordan du gør det. Hver gang vintervejret viser sig, betyder det også, at vi må sige goddag til en trist og tilbagevendende tradition for oversaltning.

Vinterens store saltforbrug er synligt overalt i landet på fortove, indkørsler og gange, hvor saltet ofte er spredt i så store doser, at det ligner et let snefald. Det er som regel ejendomsfunktionærer og husejere, der står bag denne spredning med hånd eller en lille skovl. De store doser skyldes bl.a. en ujævn og ofte klumpvis spredning, der let kan opstå, når man spreder tørsalt med skovl.

Saltlage i stedet for rent salt

Den gavmilde saltning kan være meget skadelig, understreger fagkonsulent i Danske Anlægsgartnere, Kim Tang.

"Vejsalt fungerer som en plantegift. Når man fordeler salt med hånd eller skovl, vil man brug op til 10 gange så meget salt som nødvendigt. Et brugbart alternativ er at vande fortove og belægninger med en saltlage i stedet. Hvis 2 kg salt blandes op i 10 liter vand, kan 100 kvadratmeter glatførebekæmpes."

Skade på både planter og jord

Ud over at skade planterne gør oversaltning også skade på selve jorden, som saltet siver ned i. Vejsalt ødelægger simpelthen mulden. Den gode muld får ødelagt sin "krummestruktur" af saltet, hvilket medfører, at jorden bliver pakket hårdere. Det forhindrer ilt og vand i at trænge ned til planternes rødder. Men faktisk er det slet ikke nødvendigt at bruge salt.

Gode alternativer til salt

Der findes ugiftige alternativer til vejsalt, som giver jorden næring og faktisk letter transporten af ilt og vand i jorden. Blandt andet Aviform eller det danske, svanemærkede Ice & Dust-Away.

Du kan også vælge at overlade snerydningen til en anlægsgartner. Så bliver arbejdet foretaget med fejemaskine. 

Find mere information om Ice & Dust-Away her

Find mere information om Aviform her

Find din lokaleanlægsgartner og få hjælp til vinterbekæmpelsen her


 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin