Mange gode Grønne Grunde

Virksomheden Grønne Grunde er et utraditionelt medlem af Danske Anlægsgartnere. Indehaver Margit Brøns er godt nok uddannet anlægsgartner, nåede at bygge haveanlæg i fire år, inden hun gradvist gik over til at arbejde som havearkitekt. Og i dag er hun glad for, at hun nåede at få en masse praktisk erfaring.

"Jeg ser det som et stort plus, at jeg har været ude og arbejde fysisk med anlægsarbejder, inden jeg blev havearkitekt, for så kan jeg både se mulighederne og de praktiske udfordringer," lyder det fra Margit Brøns.

Hurtig skitse eller hel haveplan

Kalundborg feb.jpgEn detaljeret haveplan er et godt redskab for enhver haveejer.

"Som regel tager jeg en havegennemgang sammen med folk og taler om de områder, som de har problemer med eller vil have idéer til. Så laver jeg enten nogle skitseforslag, eller større tegninger med farver og lange plantelister alt efter hvad folk vil have," forklarer Margit Brøns.

Efter hun var færdig som anlægsgartner, fortsatte hun på den mundrette uddannelse "jordbrugstekniker med anlæg som speciale", og har efterhånden mange års erfaring som konsulent ved en sjællandsk anlægsgartnervirksomhed. Derfor kan hendes haveplaner i dag være meget udførlige og smukt sammensatte.

"Nogle gange har jeg prøvet at lave haveplaner med over 100 forskellige planter i, men alligevel er det meget sjældent, at der skal laves ret meget om, når jeg kommer med planen, og vi snakker den igennem. Måske er der en plante eller to, som de rent personligt ikke kan lide, men ellers plejer folk at være glade," understreger Margit Brøns.

Højbede og frugttræer, tak

I snart 10 år har Margit være selvstændig med Grønne Grunde og besøgt hundredvis af danske haver, og selvom alle haveejere har individuelle ønsker og drømme om netop deres have, så er der også visse grundelementer, som går igen.

"Først og fremmest drømmer de fleste om en vedligeholdelsesfri have," siger Margit Brøns og griner. "Men ellers er det højbede og frugtbuske eller frugttræer, som efterhånden er i næsten alle haver."

Goerlev 1.jpgDenne have i Gørlev bærer tydeligt præg af, at der
har været en havearkitekt med en plan forbi.

Hvad så efter haveplanen?

Uanset hvad planen indeholder, kommer der dog heldigvis også et tidspunkt, hvor de flotte tegninger skal blive til virkelighed.

"Og så er det op til haveejeren selv," siger Margit Brøns og fortsætter: "Som regel vil de lave det selv, men nogle gange skal de have hjælp til noget af det, og så kender jeg en rigtig god, lokal anlægsgartner, som de kan bruge. Ellers anbefaler jeg dem at finde et andet medlem af Danske Anlægsgartnere, for der er garantiordning, og jeg ved, at de er i gode hænder."

Ud over hurtige skitser og hele haveplaner kan Grønne Grunde også levere planteplaner, belægningsplaner eller en fiks oversigt, som viser hvornår hver enkelt plante i haven skal passes, hvornår roserne skal beskæres, løgene gødes og meget mere.

Havearkitektens egen have

Men bare fordi man lever af at tegne haver til andre, behøver man jo ikke tegne haver til sig selv.

"Min have er ikke som sådan planlagt. Men når man har baggrundsviden, så kan man også bedre lege. Og min have er fuld af farver og gode træer og buske og gode stauder og rododendron og så er den stor og ligger godt," siger Margit Brøns med et smil.

Haven har hjemme på den idylliske Klinteby Friheden, mellem Næstved og Skælskør med blot 1 kilometer fra stranden og ud til en vej, som man kører ad, når man skal ud og have en smuk tur. Der er ikke noget at sige til, at Margit har masser af haveinspiration og idylliske idéer med, når hun besøger de danske haver.

Læs mere eller kontakt Grønne Grunde på www.groennegrunde.dk

 


 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin