Plantepigen fra nordvest

Det handler om frodigheden og planterne. Det er der ingen tvivl om hos anlægsgartnerifirmaet Cirkelhavens indehaver, Rie Birk Lauridsen. "Jeg synes jo, at en have skal være fuld af planter og blomster, og jeg bliver simpelthen ked af det, når jeg ser skærver, indkørsler og betonfliser overalt."

stenbed ny.JPGEn grøft til regnvand kan godt se pæn ud. Her med
natursten og gangbro.

Sådan er det nok, når man i hele sin barndom har løbet rundt i sine bedsteforældres have og de selvsamme bedsteforældre var entusiastiske botanikere. "Det var nok dér, jeg lært at sætte pris på at være i fantastiske haver," forklarer Rie, der i er uddannet planteskolegartner, gartneritekniker og hortonom og stadig elsker at være ude - og selvfølgelig at arbejde med planterne.

Det er altså ikke hende, du skal ringe til, hvis du vil asfalteret forhaven, bygget en stor terrasse eller sat hegn op rundt om haven. Men det er der jo, så mange andre der gerne vil lave.

Godt igennem krisen

Rie startede firmaet Cirkelhaven i 2003, men først i 2006 - efter at have arbejdet nogle år på Roskilde Tekniske Skole med at undervise greenkeepere - valgte hun at satse 100 % på sin selvstændige virksomhed. Og så kom krisen.

"Det gik rigtigt godt i kort tid, for jeg havde jo mine faste kunder, og de skulle stadig have passet haven. Det var mere de firmaer, som lavede nyanlæg, der havde problemer. Jeg laver primært vedligehold og passer mine kunder godt, så jeg har stadig dem, som jeg havde dengang for ti år siden," forklarer Rie Birk Lauridsen.

Let håndtering af regnvand

De seneste års store skybrud har betydet, at mange haveejere er blevet mere opmærksomme på regnen i deres have. Og netop håndtering af regnvand er et af Cirkelhavens specialer.

tønde 3.JPGRegnvandet behøver ikke slaske ned i kloakkerne. 
Der er mange måder at få glæde af det i haven.

"Jeg vil helst lave meget lavteknologiske anlæg. Man behøver ikke grave alt op og nedgrave faskiner og sigtebrønde, og jeg ved ikke hvad. Det er utroligt, så meget vand græsplænen kan tage med et regnvandsbed eller en lille fordybning. Og så er det jo også smukt."

I hendes egen have i Københavns nordvestkvarter bliver regnvandet også nedsivet fra overfladen i stedet for at skylle væk i byens overbelastede kloakker. Desuden er hendes hus selvfølgelig udstyret med et grønt tag, men det vil hun helst holde sig fra at installere hos kunderne.

Bede uden ukrudt

Rie Birk Lauridsens forkærlighed for planter betyder også, at hun ofte bliver bedt om at anlægge helt vedligeholdelsesfrie bede hos sine kunder.

"Folk er generelt glade for staudebedene, hvor vi bestræber os på at finde en plantesammensætning, der blomstrer hele året og er nemt at vedligeholde. Et korrekt anlagt staudebed der dækker jorden og blomstrer smukt og kræver næsten ikke vedligeholdelse," forklarer hun og pointerer, at det samme er tilfældet med et surbundsbed til eksempelvis rhododendron, tyttebær, blåbær, hortensia og løg.

Det lyder jo dejligt. Og sådan er det oftest i Rie Birk Lauridsens haver…dejligt.

Læs mere om Cirkelhaven eller kontakt firmaet her:  www.cirkelhaven.dk/

 


 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin