Er haven oversvømmet?

Efter stormen den 5. og 6. december ramte en stormflod Danmark, og mange boligejere fik oversvømmet både hus og have. De fleste boligejeres forsikringer vil heldigvis tage sig af renoveringen af huset, men anderledes ser det ud med haven.

Mange danske haveejere så bekymret til, da stormfloden for en stund forvandlede deres have til en strandeng.

Ingen erstatning for haven

Ingen forsikringselskaber betaler for at genoprette haven til samme, smukke stand som før oversvømmelsen. Og hvis dit store træ er væltet i stormen, kan du ikke få penge for at få plantet et nyt. Men hvis det falder ned igennem havestuen, så kan du godt få forsikret genopbygningen.

Dette er en markant skævvridning i den danske forsikringslovgivning.

Kan haven komme sig?

Hvis der har stået salt- eller brakvand i haven, tager haven så skade? Det spørgsmål har jeg fået tit, og svaret er nej, for  koncentationen af salt er ikke så højt. Havvandet i fjordene er kun 3-4% salt, så det er meget lidt salt, der bliver afsat, når det siver ned. Desuden er det langt fra alt vandet der siver ned. Det meste løber tilbage til havet eller ud i kloakkerne. Desuden bliver en del skyllet ud eller fortyndet yderligere i de regnskyl, der kom i de følgende dage.

Og så skal man huske, at der kommer langt mere salt i haven, hvis man går og salter havegangen om vinteren.

Så haven skal nok komme sig (med mindre planter, muld og løg er decideret skyllet væk), og tag det roligt, når du salter til vinter.