Kulderekord i januar

Januar 2010 blev den 11. koldeste måned i de 136 år, DMI har registeret temperaturer. De koldeste
årtier har været 1940erne og 1980erne med henholdsvis 3 og 4 år på top 10 listen over koldeste januar.

Januar sluttede mange steder i Danmark med kraftig snevejr og blev samlet den koldeste måned i 23 år med en middel gennemsnitstemperatur på 3,5 grader.

Selv om sneen nu ligger højt, står de første forårsbebudere lige på spring. I sidste uge så jeg både erantis og vintergækker stå med skuddene langt fremme.

Frosthaven

Set med havemanden øje er en kold vinter med frost dag og nat både godt og skidt. Det gode er, at en længere periode med frost altid vil være med til at begrænse mængden at kryb og kravl i haven det kommende år, her tænker jeg naturligvis mest på skadedyr som dræbersnegle mv.

Derimod kan den hårde frost være hård ved de sarte planter – f.eks. kan den hårde frost betyde, at havehortensiaen fryser tilbage med mindre blomster til følge.

Når kulden har sit tag i haven, er der ikke så meget at lave i haven udover beskæring af træer og buske. Dog kan den frosne jord være en fordel, hvis man skal kører i haven med tunge maskiner, da en frossen jord bærer bedre og ikke bliver ødelagt ved kørsel.