Rådyr i haven

Nu har sne og frost dækket de danske haver i mere end en måned. Det betyder ikke kun døde dræbersnegle. Det betyder også, at mange rådyr er søgt ind i haverne for at finde noget at spise.

Og er rådyrene begyndt at komme i haven, er det min erfaring at de kommer igen. Disse besøg er hyggelige, men kan give store skader på den skrøbelige vinterhave.

Rådyrenes hademad

Rådyrene er ifølge min erfaring specielt glade for de nye skud på roser samt krokus og tulipaner, men eller spiser de et bredt udvalg af friske skud.

Hvis du gerne vil holde din vinterhave fri for sultne rådyr, er der også en række planter, som ifølge min erfaring ikke får rådyrenes maver til at rumle. De spiser ikke så gerne kejserkroner, narcisser og en lang række krydderurter – sandsynligvis pga. af planternes kraftige dufte og smag. Og enebær rører de slet ikke.

Råd mod rådyr

Ønsker du at beskytte nogle bestemte planter eller dele af haven, er den mest effektive måde at indhegne områderne. Af andre kendte huskeråd kan jeg nævne, at smøre planterne med hjortetaksolie. Det lugter og farver planterne.

Du kan benytte mindre æstetiske løsninger, såsom at ophænge menneske- eller hundehår, vindharper eller blanke genstande som CD’er. Men der er delte meninger om, hvorvidt de forskellige råd virker, og jeg har ikke selv afprøvet dem alle.