Vintergækken – en forårsbebuder

Vintergækker og erantis lyser op i det tidlige forår. Foto: Lars Thorsen
Hver dag glæder jeg mig over, at der overalt i haven står grupper af vintergækker.
Vintergækker er et sikkert bevis på, at foråret er lige på trapperne, og at det er tid til at skive gækkebreve med håb om at få et påskeæg. Så vintergæk er en glædens blomst.
Vintergækker både i haven og i naturen
Det botaniske navn for almindelig vintergæk er Galanthus nivalis, og den vokser vildt i sydeuropæiske bjergskove og bjergkrat, f.eks. i bevoksninger med buksbom Buxus sempervirens. Her trives den fint i en porøs skovbundsjord.
Men vintergæk er gennem mange år blevet en så almindelig haveplante, at den også ses mange steder uden for dens naturlige vokseområde. I mange danske skove, hegn og krat dukker der grupper af vintergækker op.
Samme familie som påskeliljen
Vintergæk er i amaryllisfamilien Amaryllidaceae, samme familie som bl.a. påske- og pinseliljer, dorthealilje og naturligvis amaryllis.
Plant nye løg i september
Alle vintergækker er lette at have med at gøre. September er et godt tidspunkt at sætte løgene. De skal ned i 7-10 cm dybde og gerne sættes i en porøs jord.
Flytning eller frøformering
Man kan sagtens flytte vintergækker i blomst, bare man flytter en hel klump af gangen. Selve formeringen kan ske ved at dele en klump efter blomstring. De kan naturligvis også sås, og vil meget ofte frøformere sig selv. Når der dukker vintergækker op de mest mærkelige steder i haven, skyldes det, at myrerne flytter frøene.