Boris Smokrovic Gr7ZkoZnHXU Unsplash

Bedre have til bier

En varieret og frodig bevoksning i haven er med til at tiltræk­ke sommerfugle, insekter og fugle. Her er hjemmehørende arter bedst, men en varieret have er i alle tilfælde en af de rigeste biotoper, der findes, også selv om der er mange eksoter (importerede planter) imellem.

Hos fagkonsulent Kim Tang er det specielt en gammel klokkebusk (Weigela), der er populær. Men også dronningebusk, honningrose og klatrehortensia trækker mange forskellige bier og humlebier til sig, og Kim Tank kan få en del tid til at gå med at sidde og se bierne arbejde:

Monika Grabkowska I2Rxz9KJDaU Unsplash

Brombær er en af mange plantearter, som ikke kun er gode for haveejeren men også for bierne og biodiversiteten.

“Så en lille opfordring herfra: Tag jer tid til at studere blomster og bier på de lune dage,” siger han.

Gode plantearter til bier

De allervigtigste bestøvere er dog bierne. Her kan du med fordel sørge for vandhuller eller søer i haven og løse jordbunker som redehuller. Men du kan også plante dig til mere bi-biodiversitet i haven med eksempelvis brombær, brandbærger, kløver, kællingetand og forskellige prunus-arter (f.eks. blomme eller kirsebær) – og husk at klassiske ukrudtsarter såsom mælkebøtter og tidsler faktisk er meget gode for bierne.

Blomstrende have

Husk også at tænke på dig selv når du vælger planter til haven! For du kan have blomster i blomst i haven hele året – også om vinteren. Et spændende indslag kan være vinterblom­stren­de jasmin, kirsebær og kej­ser­busk.

Kejserkrone Danske Anlægsgartnere

Kejserkrone har absolut en lugt. Om den er behagelig, er straks mere tvivlsomt.

Om foråret kan din have være et flor af løgvækster. Om efteråret vil sent-blomstrende stauder og træer med stærke efterårsfarver som ildløn og rød­eg lyse op i haven. Din anlægsgartner kan hjælpe dig med flotte sammensætninger.

Duftende blomster

Dufte er en vigtig dimension i haven. Og de behøver ikke kun komme fra roser, kaprifolier, hyld og syren. Du kan også vælge mere usædvanlige dufte som f.eks. kejserkronens stikkende odeur til din have.

Vinterblomster

Selv i den kolde tid er det også muligt at nyde blomsterflor i sin have. Udvalget er dog langt mindre, men med eksempelvis hvid forsytia, kejserbusk, vårlyng, troldnød og skimmia japonica er du sikret en flot og farverig have selv i sne og slud.

Husk at du altid kan få din lokale, garantisikrede anlægsgartner til at skabe en blomstrende og biodiversitets-venlig have.