Roser Andriyko Podilnyk

Bekæmp, beskyt, beskær

Selvom de mørke måneder ikke står i havens tegn, kan du sagtens have lyst til at gå i haven på en dag med solskin. Og der er nok at lave!

Dræbersnegl Anya Chernik

Æggene fra iberisk skovsnegl – også kendt som dræbersnegle – er let tilgængelige mange steder i haven nu. Foto: Anya Chernik

Bekæmpelse af snegle

Det kan være en god ide at rydde op i haven for at bekæmpe næste års bestand af dræbersnegle. Det gør du ved at fjerne gemmestederne for de små snegle som overvintrer – de store snegle dør inden vinter, og snegleæggene kan heller ikke klare vinteren.

Fjern de sidste bunker af visne blade, sten, brædder, krukker og affaldsdynger; undgå i det hele taget, at der står noget direkte på jorden eller græsset. I køkkenhaven skal også de tilbageblevne kartofler, rødbeder mv. fjernes. Det er alle tiders steder for sneglene at gå i hi. Her kan de ligge og hygge sig hele vinteren og så begynde at æde løs, når foråret kommer.

Vinterdækning

Har du nogle sarte planter i haven, så som roser, kamelia, fersken, mandel, peberbusk, gunnera osv., er tiden kommet til at beskytte dem mod den hårde barfrost. Udover at sætte nogle grangrene omkring planterne kan det også være en god ide at udlægge kompost/sphagnum /rosenjord ovenpå/omkring planterne som isolering.

Roser Andriyko Podilnyk

Det kan være en god idé at afdække havens sarteste planter såsom roser for frosten. Foto: Andriyko Podilnyk

For at sikre gunneraen (Mammutblad) vil vi anbefale at lægge et tykt lag af blade på ca. 50 cm – bladene kan holdes på plads ved at sætte en lav cirkel af trådnet. Abrikos, fersken, vinen kan beskyttes ved at udlægge en lille vintermåtte. På meget frostudsatte steder kan det være nødvendigt at bestykke havehortensiaerne mod nedfrysning, da næste års blomster allerede er dannet på grenene, som er vokset ud hen over sommeren.

Beskæring

Vinteren kan være et godt tidspunkt at beskære havens træer, da det er nemt at se træets grenstruktur. Har man birk, valnød, ahorn eller andre “blødere” – træer som ved sen beskæring har stor udflåd af saft – bør du beskære dem inden nytår.

De eneste træer, som vi ikke vil anbefale at beskære i vinterhalvåret er prunus’erne, altså eksempelvis blomme, kirsebær og fersken, da de er meget modtagelige for svampesygdomme, når de er i hvile. I stedet bør disse beskæres om sommeren.

Husk at du altid kan kontakte din lokale, garantisikrede anlægsgartner og få hjælp til vinterhaven.
(Topfoto: Andriyko Podilnyk)