Belægning og hus hånd i hånd

Udbuddet af be­lægningsmaterialer er enormt . Som udgangspunkt mener jeg, at man skal vælge en belægning, der passer til husets byg­gestil og historie:

Til et gammelt stråtækt hus hører fx pigsten, brosten og rustikke klinker. Til et hus fra 1920’erne kan simple fliser være et godt valg. Ikke fordi jeg kun vil bruge materialer, der fandtes, da huset blev bygget, men former, proportioner og dimensioner skal passe.

Belægning med farvespil.

Inden for den kulturhistoriske ramme spiller farver og overfladestruktur også en stor rolle. Belægningens farve skal passe til huset. Det duer ikke med en kold rød betonsten til et hus i varme røde mursten. Her bør farvevalget snarere være over i det grå, sorte eller beige. Måske gult hvis der ikke er for meget drøn på.

Mønstre med farvekombinationer er naturligvis også mulige, enten i samme materi­ale eller ved at bruge forskelli­ge materialer, hvor man samtidig opnår en strukturfor­skel.

Det handler selvfølgelig også om pris, men jeg mener ik­ke, at det altid er bedre, jo dy­re­re det er. Slidte brosten og natur­stensfliser er ikke altid bedre end betonbelægnings­sten. Men når det er sagt, mener jeg også, at valget af belægning til haver generelt er alt for meget fokuseret på pris.

Be­tonbrosten er det almindelige valg der bruges til alt. De er billige og forsøger at ligne gammeldags belægninger af store brosten. Det har vist sig at være en stensikker succes. Men når den bliver brugt overalt, kommer betonbrostenen til at virke lidt kedelig.