Januar I Haven Danske Anlaegsgartnere

Forår i vinterhaven

Det lader til, at frosten trækker sig tilbage for en stund. Det betyder, at det kan være en god ide at bruge lidt tid på at luge ukrudt i haven. Heldigvis er jorden stadig våd de fleste steder, og det er lettere at få hele roden med op.

Som altid kan du også bruge det fredelige vintervejr til at få beskåret nogle af havens vildtvoksende træer og buske, nu hvor bladene er væk, og det er let at se kronens struktur.

Vinterbeskær ikke disse træer

Det er dog langt fra alle træer, som egner sig til vinterbeskæring.

Du bør undlade at beskære kirsebær, blommer, mandel og andre stenfrugter i vinterhalvåret, når der ikke er blade på, da de åbne sår let angribes af forskellige svampesygdomme.

Vi anbefaler også, at du desinficerer værktøjet, inden du begynder at beskære det næste træ.

LINK: Godt værktøj til beskæring

De såkaldte blødere træer som birk, ahorn, valnød bør ikke beskæres sidst på vinteren, da de har en tidlig saftstigning. Beskæring bevirker meget udflåd fra sårene, som ikke ser pænt ud.

“Blødertræer” beskæres bedst inden nytår eller juli/august måned.

LINK: Beskær den store trækrone

Løg og grene i krukker og udplantningsplanter til spiring

Selv midt i vinteren har du også mulighed for at trække foråret tættere på.

Det kan du bl.a. gøre ved at grave en klump vintergækker op og lade dem blomstre frem indendørs, eller du kan klippe grene af eksempelvis kirsebærkornellen eller en mirabel og se dem springe ud i vintermørket midt i din stue.

Desuden kan du allerede overveje at sætte udplantningsplanter til spiring – både planter til køkkenhaven og sommerblomster.

Hvis du ikke orker havearbejde midt om vinteren, så husk at du altid kan ringe til din lokale, garantisikrede anlægsgartnermester.