Geogine Dahlia Opgravet Beskåret

Den første frost og georginerne

DahliaDahlstarSunsetPink

Georginer (dahlia) er smukke i haven og bevarer blomsterpragten længe. Foto: Ramin Nakisa

De første nætter med gentagende nattefrost er på vej, og det betyder, at det vil være en god ide at tage sarte planter i krukker ind. Det gælder bl.a. pelargonier, fuchsia, canaveral, skærmliljer og mere eksotiske planter såsom oliven osv.

Men her skal det først og fremmest handler om knolde af georginer, der bør tages op og ind, før frosten kommer (hvilket f.eks. også gælder for knoldbegonier).

Opgravning af georginer

Når du graver georgineknolde op, så skær stænglerne af et par centimeter over jorden.

Grav dem derefter op ved at grave rundt om hele klumpen, og pas på du ikke kommer til at beskadige rodknolden. Grunden til at man skal være så forsigtig er, at hvis knolden bliver beskadiget, vil den rådne hen over vinteren.

Ryst dem fri for jord.

Derefter kan du skylle den overskydende jord af med haveslangen.

Geoginer Dahlia Skylles

Pas på at du ikke beskadiger knolden under opgravning eller det efterfølgende arbejde med at rense knolden, da det let forårsager råd.

Inden du tager knolden(e), bør du desuden sikre dig, at ingen dele er rådne allerede nu. Fjerne i så fald de rådne dele med en skarp kniv.

Vi anbefaler desuden, at du lader knolden ligge i et par uger, så de er helt tørre, inden du opbevarer dem – igen for at undgå at der skal opstå råd.

Selve opbevaringen bør ske et tørt, frostfrit, velventileret og mørkt, køligt sted.

Porrer og hækplanter

I køkkenhaven er desuden det værd at vide, at porrer og rosenkål tåler lidt frost. Man kan også stadigvæk nå at plante hække, træer og buske, inden der for alvor kommer frost. Ellers kan det være en god ide at tømme krukker og baljer for både jord og vand, da du ellers risikerer, at de frostsprænges. Men der er forhåbentligt stadig et stykke tid til, at vi får lange frostperioder.

Og husk at du altid kan ringe efter din lokale, garantisikrede anlægsgartner, hvis du har brug for hjælp til haven.