Den nødvendige gødning

Gødning er en essentiel del af havens pleje. Men mange haveejere glemmer, at der foregår en konstant og voldsom konkurrence mellem plantearterne i haven.

Gødning til græsplænen

Derfor får de ikke givet græsplænen gødning, men det skal man som udgangspunkt gøre mindst 2 gang om året. På den måde kan man hjælpe græsset til at vinde konkurrencen over de andre arter, da græs kræver meget næring.

Det er en god idé at gøde 3-4 fire gange om året med små mængder gødning. Som regel ét kilo pr. 100 m2 hver gang. Men to gange om året er også fint. Så skal man bare bruge to kilo pr. 100 m2 i stedet.  Start i april hen mod slut maj, og så i august og hen i september måned.

Rosa Precious Platinum

Roser reagerer meget taknemmeligt på gødning, men mange haveejere glemmer, at de også skal gøde græsplænen. Foto: Bernard Spragg

Gødning til roser

Også roser elsker gødning og kvitterer med klart bedre blomstring. Det samme gælder i køkkenhaven, for når man høster grøntsagerne, så fjerner man samtidig næring fra jorden. Den skal tilføres igen, da vækst naturligvis har noget med næring at gøre.

Kalk og overgødning

Græs trives bedst, hvis jordens ph-værdi ligger mellem 6 – 6,8. Hvis den ligger lavere, kan man bruge kalk til at udjævne forskellen. Men mange steder har jorden slet ikke brug for kalk, selv om mange siger, at man bør kalke hvert 5. år. Inden man kaster sig over det store kalkeventyr, kan man med fordel foretage en måling af jordens ph-værdi.

Hjemme hos mig er der eksempelvis slet ikke brug for at kalke. Desuden kan jorden også visse steder i bymiljøer være for basisk (højere end 7 ph), og så kan man bruge gødning som virker forsurende.