Bty

Den tørre have

Den lange tørkeperiode kan efterhånden ses tydeligt i de fleste haver. Med udsigt til tørrere somre kunne man overveje at ændre plantevalget til bedre at kunne tåle tørken. Man kunne starte med at iagttage hvilke af de planter man allerede har i haven, som klager tørken bedst og så plante flere af disse. Alternativt kan man selvfølgelig søge hjælp/råd i bøger og på planteskolen. Se også vores side om tørketålende planter HER.

Alternativ kunne man overveje opsamling af vand til vanding tørre perioder – tønder/beholdere og damme, som er designet til at have varieret vandstand.

Klip græsset højere end normalt

Når der er udsigt til lange perioder med tørt vejr, kan det være en fordel at lade græsset blive lidt højere end normalt og sætte græsslåmaskinens klippehøjde lidt op. Når græsset er længere, er det nemlig med til at skygge jordoverfladen og holde på fugten.

En skjult gave

Faktisk er en udtørret græsplæne ikke kun en ulempe. De første græsser, der vil visne og dø i en længerevarende tørkeperiode, er 1-årig rajgræs. Som navnet antyder dør denne græssort efter ét år og er derfor ikke særlig ønskværdig i græsplænen. Dermed er tørken også en chance for at komme 1-årig rajgræs til livs og erstattet døde græsplanter med nye flerårige græsplanter.

Når græsplænen fremstår helt tør, vil mange opleve, at ukrudtet træder tydeligere frem i plænen og fremstår grønne og frodige i det tørre græs. Dette er en oplagt chance til at få opdaget og fjernet plænens uønskede arter, såsom mælkebøtter, vejbred osv. Man kan dog også lade den spontane opvækst være, hvis man vil have et mere vildt udtryk.

Tørkevant græsart

Skal du anlægge en græsplæne på en sandet jord eller en sydvendt skråning vil det være en god ide at anvende særligt tørketålende græsarter, som for eksempel Rødsvingel, som bedre klarer en tørkeperiode.

Vand blomster og grøntsager

Græsplænen kan godt kan tåle en længere tørkeperiode, hvilket også er godt at vide, hvis der eksempelvis er forbud mod at vande med slange, men det kan være fornuftigt nok at svinge vandkanden over eksempelvis blomster i krukker samt grøntsagerne i køkkenhaven.

Hvis blomster eller grøntsager står og hænger, kan du godt hjælpe dem ved at vande med kande. Det er selvfølgelig begrænset, hvor megen vækst de opnår, men du kan da i hvert fald som regel holde dem i live.

Sjatvanding giver hjælpeløse planter

Bortset fra blomster og grøntsager er der efter vores mening normalt ikke det store behov for at vande haven. Dog kan nyplantede træer og buske have brug for lidt vand til at hjælpe dem i gang. Men når de først har etableret sig, er det en rigtig dårlig ide at gå og sjatvande i tide og utide, da planterne derved ikke tvinges til at søge efter vand via rodvækst. Eller sagt på en anden måde – de vænner sig ikke til at skulle klare sig selv.

Riv først, efterså senere

Først når der er kommet regn og græsset er begyndt at gro, vil du kunne se, om der er områder på græsplænen, som er døde. Inden du eftersår skal du dog rive de tørre områder igennem for at flå så meget død græs væk som muligt og frilægge jorden. Så kan du vande, efterså og derefter rive den eftersåede jord for at “blande” frø og jord, så fugtigheden beholdes. Det kan anbefales at bruge en græsblanding, som er beregnet til eftersåning – typisk indeholder græsblandinger 3-4 forskellige græsarter, som sikrer en god etablering.

Husk at du altid kan få en af Danske Anlægsgartneres lokale, garantisikrede anlægsgartnere til at hjælpe med haven.