Den vilde blomstring i haven
Hvis du gerne vil have mere biodiversitet – kort sagt livets mangfoldighed – i haven, handler det faktisk i høj grad om, hvad du ikke gør.
“Det kunne eksempelvis være at lade være med at fjerne noget af det vilde, som vi før kaldte ukrudt,” forklarer fagkonsulent Kim Tang og fortsætter: ” Start med at se på, hvad der er pænt. Vi er vant til at fjerne eksempelvis skvalderkål, men deres blomster er faktisk rigtigt flotte gode for insekterne.”
Græsplænen med nye øjne
Fagkonsulent Kim Tang anbefaler også, at man begynder at se på græsplænen med nye øjne. Det handler ganske enkelt om ikke nødvendigvis at se en græsplæne med lidt “ukrudt” som sjusket eller grim.
Og vil du skabe bedre betingelser for flere arter i haven, kan du lade være med at slå et område af græsplænen. Eksempelvis hvis der er et sted, hvor græsset i forvejen vokser dårligt og der kommer flest andre arter op.
Skridtet videre – nysgerrighed på livet
Vil man gå skridtet videre, kan det være lidt af en øjenåbner at vende jorden et sted og simpelthen se, hvad der kommer op. Der er nemlig masser af frø i jorden, understreger Kim Tang, og det er tit en øjenåbner for folk.
“Det er svært ikke at blive overrasket over, hvor mange forskellige arter, der gemmer sig i den frøbank, der er i jorden. Og hvis man ser på sin have med andre briller, kan man have følelsen af at være i et laboratorium. Folk er forskellige, men jeg tror, at de fleste ville have stor glæde af et hjørne i haven, hvor det vilde får lov til at fylde lidt mere. Sådan har det i hvert fald været for mig,” pointerer Kim Tang.
Flotte frøblandinger (første år)
Vil man have en mere klassisk, æstetisk oplevelse med at skabe mere biodiversitet i haven, findes der et væld af frøblandinger, som man kan så ud.
Men man kan også sagtens selv gå ud og høste frø af de fleste af landskabets smukke blomster – eksempelvis valmue, slangehoved, prikbladet perikon og almindelig katost – og så dem i haven.
Uanset om du udsår indkøbte eller egne frø, bliver resultatet som regel flot første år. Men den før omtalte frøbank i jorden betyder til gengæld, at de nye blomster vil blive udkonkurreret allerede andet år. Det er dog ikke et problem for biodiversiteten, da de hjemmehørende insekter som regel trives optimalt med netop de plantearter, som gemmer sig i jorden.
Husk at du altid kan kontakte din lokale, garantisikrede anlægsgartner og få hjælp til at skabe liv i haven.
(Topfotoet er almindelig katost (Malva sylvestris), fotograf Peter Westergaard Thomsen)