Driv foråret frem

Sidst på vinter glæder vi os bare til, at det bliver forår. Har du svært ved at vente, kan du tage forskud på foråret ved at indskære grene fra blomstrende træer og buske – kirsebærkornel, mirabel, fjeldribs og forsythia er gode grene at drive.

Cornus Mas

Grene fra kirsebærkornel er gode at drive frem indendørs, hvis du ønsker lidt forår allerede nu. Foto: Sten / Wikipedia

Der er stadig lidt tid til foråret og til, at vi kan nyde de mange grene, der folder deres blomster og spæde lysegrønne blade ud. Men indtil da kan man tyvstarte lidt og drive forskellige grene frem enten til blomstring, løvspring eller måske begge dele, hvis man er heldig. Det er slet ikke så svært, men sørg for at vælge de grene, der naturligt springer tidligt ud, så bliver resultatet bedst.

Har du ikke have, kan du drive blomstrende grene fra skov og krat: birk, pil, slåen, mirabel, bøg m.fl., blot du sikrer dig, at du har lov. Grav små klumper af erantis og vintergækker op, sæt dem i små potter og stil dem under en glasklokke eller i drivhus og driv dem hurtigere frem.

For at få succes med drivning skal du vide:

  • at badeværelset er det bedste rum til drivning p.g.a. luftfugtigheden, og fordi det er let at give grenene en daglig douche med håndbruseren.
  • at grenene er klar til at komme ind, når knopperne er svulmet op og er lige ved at briste. Er der blade på grenene, skal de stå lyst for at holde sig længst muligt.
  • at grenene skal i renvaskede vaser og rent, koldt vand. Skiftes ca. hver fjerde dag evt. hyppigere. Det må aldrig lugte.
  • at skære et lille stykke af grenene af, så der kommer en frisk, ren snitflade, der kan suge vand, når du køber en buket grene.
  • at skære over en udadvent knop eller en sidegren, når du skærer grene til drivning. Og skær hellere få store end mange små grene.
Danske Anlægsgartnere Forsythia Flower

Også forsytia lyser op og kan drives frem allerede fra januar. Foto: Seha bs

Hvad kan drives hvornår?

Guldribs og blodribs kan tages ind til drivning fra januar.
Birk, troldnød og hassel kan drives fra januar.
Prydkirsebær, kirsebær, fersken, morel, abrikos, mandel, pil og mirabel kan drives fra januar-februar.
Forsytia kan drives fra januar til marts.
Pære kan drives fra sidst i februar.
Æblegrene kan drives fra marts.
Magnolie kan drives fra marts-april.
Bøg kan først drives frem fra midt i april.

Pas på krukkerne i frostvejr: Terrakottakrukker og andre krukker, der ikke er hårdtbrændte, kan sprænge i frostvejr. Tøm dem for jord og sæt pottefødder under krukkerne, så vandet bedre kan løbe ud af potten. Eller sæt dem under et halvtag. Lyder vejrudsigten på frost kan det også være en god ide at beskytte sarte planter ved at dække jorden med visne blade, kompostjord eller vintermåtter. Og sæt grangrene om sarte buske.

Få styr på klatreplanterne: Om vinteren er det nemmere at overskue virvaret af stængler på havens klatrende planter, så det er et fint tidspunkt at få ryddet op i de nedfaldne og vildtvoksende klatreplanter på afveje. Vær dog opmærksom på, at en kraftig beskæring kan betyde, at du gå glip af blomstringen  i den kommende sæson.

Skær hindbærrene ned: Du kan stadig nå at beskære hindbær. Grene, der har givet frugt, fjernes helt, mens sidste års nye skud bindes op til en vandret snor. Hos efterårshindbær har alle grenene båret frugt, så her fjernes alle grenene. Også beskæring af  æble- og pæretræer kan gøres i januar og marts.

Påskeklokker og juleroser: Fjern gamle blade på påskeklokker og juleroser inden de nye blade spirer frem, da svampesygdommen bladpletsyge kan smitte fra gamle blade.

Og husk at du altid kan ringe til din lokale, garantisikrede anlægsgartner, hvis du vil have hjælp til haven.