Æblretræ

Efteråret er oplagt til beskæring af æbletræer

Æbletræer har brug for både lys og luft i kronen – både for at give sunde og flotte æbler, men også for at sikre kronen en form og størrelse, som passer til haven og hvor du kan nå frugterne. Og her er det lettere at se grenstrukturen og lave den rigtige beskæring, når træet har smidt sine blade.

Hvordan beskærer jeg æbletræet?

Du starter med at sikre, at din beskæresaks er rengjort, f.eks. med sprit. Hvis du lige har beskåret et blommetræ med en svampesygdom, kan du nemlig smitte æbletræet.

Beskæring Af æbletræ

Sørg for at klippe grenen af udenfor grenkraven.

Selve beskæringen begyndes ved at klippe døde og beskadigede grene af. Sørg for at klippe grenen af udenfor grenkraven (se billede). Når du skal beskære træer, skal grenene nemlig skæres ind til stammen eller til en kraftig gren, og snittet skal ligge lige uden for grenkraven. Vil du skære midt på grenen, skal du skære ved en sidegren.

Af med de lodrette

Efter de døde og beskadigede grene handler det om at fjerne de grene, som danner en for tæt krone eller krydser hinanden.

Her er en god huskeregel, at man på et æbletræ skal fjerne de lodrette grene, da vandrette grene bærer mest frugt, skaber en mindre ”filtret” krone end et væld af lodrette grene og knækker sjældnere end lodrette grene og grene med spidse grenvinkler.

Der kommer vanris

Bemærk at æbletræer er hurtige til at danne såkaldt vanris, som er en række mindre grene, der skyder frem omkring det sted, hvor du netop har beskåret. Derfor kan det være en fordel at lave så få beskæringer som muligt – altså skær få, større grene af i stedet for mange små.

Mængden af vanris kan også minimeres, hvis man altid skærer lige ovenfor en sidegren.

Uanset hvad skal du have beskæresaksen frem igen året efter for at sikre, at de nye vanris ikke modarbejder resultatet af den tidligere beskæring. Alternativt kan vanris lettere fjernes tidligt på året, hvis man med kraftig arbejdshandske ”glider/stryger” de nye, bløde uønskede skud af. Dette skal dog gøre flere gange.

Princippet om at sikre lys og luft til kronen gælder både unge og gamle træer, da en tæt krone skygger for æblerne og øger risikoen for svampeangreb.

Beskær ikke kirsebær og blomme nu

Det er vigtigt at huske, at der er forskel på træer, også frugttræer. Mens æbletræer er hårdføre og sagtens kan tåle en vinterbeskæring, er træarter som blomme og kirsebær mere sarte og skal kun beskæres, mens de stadig har saftspænding – altså stadig blade på. Ellers er de meget modtagelige overfor diverse svampeangreb. Sådan er det heldigvis ikke med æbletræerne.

Husk at du altid kan få din lokale, garantisikrede anlægsgartner til at holde frugthaven.

(Foto: Nathan Hulsey)