Greg Shield KAc0En1s1h8 Unsplash

Er haven fuld af blade?

I disse dage er haven dækket af blade. Bøgetræet er snart færdig med sine smukke høstfarver, men ask og hassel står stadig med de fleste blade tilbage. Ask smider normalt først bladene efter den første nattefrost, men så falder alle bladene også ned i løbet af ganske få dage.

Og hvad gør man så med de mange blade? Kan man lade dem ligge?

Vi anbefaler som minimum at rive blade sammen på græsplænen, da et tykt lag blade, som klasker sammen, når de har ligget et stykke tid, får græsset til at gå ud. Desuden kan bladene forårsage sneskimmel og svampeangreb.

Blade nærer og isolerer
I de fleste bede kan blade med fordel blive liggende, da de både giver næring til jordens dyr og isolerer. Dog kan et meget tyk lag af blade i staudebedet gøre det svært for både løg og stauder at bryde frem til foråret. Her vil jeg anbefale at fjerne en del af bladene til januar, inden løgene mv. bliver for store.

Kompostering af blade
I stedet for at fylde de nedfaldne blade i poser og køre bladene på affaldspladsen, vil jeg anbefale at blande dem i komposten. Når jeg skriver blande, mener jeg blande. Et tykt lag blade øverst i kompostbunken klasker oftest sammen og bliver svært omsætteligt. Ved at blande bladene i den mere eller mindre omsatte kompost, gøres komposten luftig og kompostsormene får let adgang til det tilførte materiale. Virker komposten tør, bør der ved samme lejlighed vandes

Orker du ikke at holde efterårshaven ved lige, så kontakt din lokale, garantisikrede anlægsgartner.

(Topfoto: Greg Shield)