Blomsterflor

Forvandl plænen til en eng af blomster

Drømmer du om at lave en blomstermark i din have – f.eks. på et areal, hvor du tidligere har haft græsplæne?

Så kan du ganske enkelt fremelske en blomstermark, hvor du har græs ved at stoppe med at gøde græsset og så lade det gro. Det kan anbefales at starte med et område, hvor græsplænen er lidt tynd og indeholder meget ukrudt. Hvis græsset ikke levner meget plads til blomster, kan det være nødvendigt at stå græsset, når det er blevet for højt. Evt. bare nogle få gange i løbet af en sæson og så fjerne det afslåede græs, hvorved næring fjernes fra området, hvorved blomster mv. får lettere ved at konkurrere med græsset, da græs trives bedst, når det gødes.

Scotty Turner DVLq8y3NgY4 Unsplash

At udlægge dele af græsplænen til blomstermark er ikke kun godt for biodiversitet og klima – det er også en fryd for øjet. Foto: Scotty Turner

Man kan også starte med at lægge løg i græsplanen – lægges bedst om efteråret, hvor så løgene blomster inden græsset kommer i vækst. Husk først at slå græsset, når løgenes blade er visnet ned.

Du kan også med fordel at starte tidligt med at fjerne græstørvene og grave bedet/den tidligere plæne igennem. Når bedet er gennemgravet og kultiveret, kan det anbefales, at du frem til såning af den valgte frøblanding løbende – måske hver eller hver anden uge – fjerner fremspiret ukrudt med hakke eller skuffejern, da du herved undgår at uønsket ukrudt etablerer sig i bedet. Samtidig bliver arealet rendyrket ved at frøbanken – mængden af frø, som altid ligger i jorden – nedbringes ved at de spirer og fjernes. Når du omkring 1. maj er klar til at skulle udså den indkøbte blanding af frø, gerne med både en- og flerårige planter, vil mængden af ukrudtsfrø, som ligger klar til at spire i overfladen, være reduceret markant.

Husk altid at vælge en blomsterfrøblanding som passer til din jord. Der er stor forskel på en frøblanding, som passer godt til en næringsrig, leret jord, kontra en mere næringsfattig, sandet jord.

Husk at du altid kan ringe til din lokale, garantisikrede anlægsgartner og få hjælp til at skabe en blomstereng i haven.

(Topfoto: Lars Thorsen)