Claytonia Perfoliata

Få salat både efterår og vinter

Selvom vi skriver august i kalenderen og høsten af bønner, kartofler, ærter, salat osv. i køkkenhaven er i fuld gang, kan man forlænge sæsonen ved at så feldsalat (også kendt som vårsalat/vintersalat) og vinterportulak (øverste foto) i august.

Vårsalat Feldsalat

Feldsalat/Vårsalat – både sund og meget velsmagende.

Disse salater kan tåle at stå ude, og i milde milde vintre kan du plukke salat hele vinteren. Bliver vinteren kold, går væksten i stå, men som regel overvintrer de, og der kan skæres af dem til salatskålen tidligt om foråret.

Feldsalat og vinterportulak er mild og sød i smagen. Feldsalat har nærmest en mild mynteagtig smag.

Vinterportulak skal holdes fugtig, indtil den spirer frem. Lad endelig vinterportulakken kaste frø, så kommer den helt af sig selv år efter år, og det er altid en glæde at kunne finde noget grønt til salatskålen tidligt på foråret.

Af vårsalat kan vi anbefale sorten Valerianelle locusta ‘Dunkelgrüner Vollherziger’. Vinterportulaks botaniske navn er: Claytonia perfoliata.

Prøv at fylde en flamingo-kasse med jord. Så den til her i august med en blanding af noget af ovenstående, f.eks. frø-rester af spinat, rucola, salatsennep ‘Green in Snow’, mizuna, bladbedespinat, endiviesalat, ‘Pallo rossa’.

Lad kassen stå ude indtil frosten kommer. Sæt den så ind i drivhuset – og skær ‘baby leaves’ til salatskålen gennem efteråret og vinteren.

Du kan også hyre din lokale, garantisikrede anlægsgartner til at skabe en frodig køkkenhave.