Forårstegn og kartofler

Selv om kulden ikke har sluppet Danmark endnu, er foråret allerede længere fremme end det plejer. Nogle steder vil man endda allerede kunne se påskeklokke – også kaldet julerose springe ud.

Ja, ja, det er slud og koldt og blæsende. Men tag ikke fejl, foråret er på vej med stormskridt.

Det kan jeg blandt andet se i min egen have, hvor hassel har blomstret i snart en måned. Men endnu mere imponerende er det, at min hyld er sprunget ud. Dét plejer den ikke at gøre i februar.

Temperaturudsving

Disse dage har vi også nattefrost hver nat og plusgrader hver dag. Det er haven heldigvis vant til, og med mindre dagtemperaturerne kommer så højt op, at resten af haven “vågner” og kan tage skade ved efterfølgende hård frost, så er der ingen problemer.

Generelt skal jordtemperaturen op omkring 6-8 grader, før der kommer gang i havens planter.

Til gengæld kan man benytte sig af dagenes plusgrader, hvis der er vandpytter på græsplænen. For når jorden ikke er bundfrossen, kan du prøve at stikke jorden med en havegreb. Vandpytterne kan eksempelvis skyldes dårlig dræning eller et lerlag.

Sæt kartofler til spiring

Nu er det ved at være tid til at sætte kartoflerne til spiring. Jo før, jo bedre. Ønsker du at høste de første kartofler inden Grundlovsdag, skal de sættes til spiring tidligt i marts og plantes på friland omkring 1. april.

Hvis du udplanter kartofler i begyndelsen af april, er det være nødvendigt at beskytte dem med plastik. Alternativt kan kartoflerne plantes i store krukker, spande eller baljer, som så flyttes ind, hvis der er udsigt til nattefrost.

Kartoffel i kaffefilter

Jeg kan anbefale at lægge hver kartoffel til spiring i et kaffefilter (kaffefiltre er billigere end jiffy-potter) med næringsberiget spagnum eller god, let muldjord. Sørg for at jorden er fugtig.

Masser af lys

“Kartoffelposerne” kan med fordel sættes i en kasse, som skal stå lyst og ikke for varmt – ca. 12-15˚.  Meget lys sikrer, at kartofler først og fremmest sætter rødder, og at de spirer, der kommer op af jorden, bliver korte, kraftige og straks sætter grønne blade.

Hvis kartoflerne står for varmt og for mørkt udvikler de bare lange, hvide og skrøbelige spirer.

Varm jord til udplantning

Omkring en uge før udplantning af de spirede kartofler skal du gøre jorden klar ved gravning/kultivering. Dæk derefter jorden med plastikfolie, så jorden er varmet op den dag, kartoflerne plantes ud i kaffefiltret.