Giv blomsterløgene nyt liv

Hyacinter Yoksel Zok

Hyacinter er både med deres duft, form og farve en nydelse – også om vinteren, hvor mange har hyacinter indenfor. Og med lidt omtanke kan man sagtens få mere glæde af de duftende løgplanter end blot én sæson. Foto: Yoksel Zok

De fleste har prøvet at have blomstrende løgplanter – typisk hyacinter – i vindueskarmen om vinteren, hvor vi alle længes efter blomster og liv i haven.

Problemet er bare: Hvad gør vi med de afblomstrede løg?

Selvfølgelig kan man bare smide dem ud, men hvis man har lidt grønne fingre, er det ikke nødvendigt.

Når man driver løg kunstigt frem, stresser man planten, og det påvirker planten negativt. Løgplanter er ikke en undtagelse, og de bruger i forvejen meget af den oplagrede energi fra sidste års vækst til at sætte blomst og blade. På det tidspunkt, hvor blomsten er på sit højeste, er løgplanten ved at være tømt for energi.

Sådan gør du
Efter at hyacinterne er afblomstret, kan man lade den stå i lyst i en vindueskarm, indtil de visner ned eller kan plantes ud i haven.

De vil normalt kunne overleve og i løbet af 1 til 2 år igen sætte blomster. Men de færreste af os har lyst til at have vindueskarmen fyldt med potter med høje ranglede blade, så vi går efter hurtigst muligt at få dem sendt videre ud i drivhuset eller ud i haven.

Løgene vil normalt også overleve en lidt ublid medfart, hvis udfasningen fra den varme stue sker trinvist via et køligere rum, og man venter med at sende dem helt udenfor, indtil der er en frostfri og mild periode, hvilket er sikkert her i maj. Det er vigtigt at huske at vande og gøde potterne, hvis de stilles i drivhuset indtil en udplantning i foråret.

Tricket virker også på andre løg
Samme procedure kan også anvendes for tulipaner og narcisser. Alternativt kan man lade planterne visne helt ned og så først plante løgene ud til september. Det kræver dog at løgene tørres inden de gemmes.

Husk at du altid kan ringe til din lokale, garantisikrede anlægsgartner, hvis du vil have hjælp til haven.