Efterårsblade Kelly Sikkema

Græsplænen dør under de visne blade

Det milde efterår har været længe om at tømme træerne for blade, men efterhånden er bunkerne begyndt at hobe sig op. Derfor er det ved at være på tide at få ryddet bladene sammen, og selvom det er gråt i vejret, er temperaturerne heldigvis stadig milde.

Græsset dør efter en måned

Der er andet end kosmetiske  årsager til at fjerne bladene i haven. Mange blade på græsplænen vil nemlig kvæle græsset. Så længe blade er tørre og kan blæses rundt, er problemet ikke så stort. Det er først, når blade danner et fugtigt, blivende lag, at græsset begynder at tage skade.

Men så det går det til gengæld også ned ad bakke forholdsvis hurtigt. Allerede efter en uge vil græsset begynde at visne og efter en måned helt gult – ligesom du kender det, hvis der har stået en spand eller ligget en plade længe på græsset.

Der går dog nok mere end en måned før græsset dør helt. Det passer meget godt med, at bladene for alvor begyndte at falde af for en måned siden, og du skal dermed til at have dem fjernet nu.

Brug græsslåmaskinen

Der findes en genvej i forhold til en omfattende rydning af blade. Med græsslåmaskinen kan du nemlig ituslå bladene på en sådan måde, at de ikke kommer til at ligge som et tykt, fugtigt lag. Blade fra birk og bøg er bedst egnet til denne proces, men letforgængelige blade fra ask, ær, hassel mv. nemmere vil danne et tykt lag, der skal fjernes manuelt.

Husk at du altid kan hyre din lokale, garantisikrede anlægsgartner til at stå for vedligeholdelsen i haven.

(Foto: Kelly Sikkema)