Havens frugttræer bugner
Lige nu bugner mange have af æbler og pærer. Og hvad skal man så stille om med den megen frugt?
Som udgangspunkt anbefaler Danske Anlægsgartneres fagkonsulent altid at bruge så meget frugt som muligt her og nu, da frugterne er allerbedst, når den er frisk: Spis æblerne lige fra træet, lav æblemos til fryseren, bag kager, stil frugt frem overalt og forær til venner og bekendte.
Som udgangspunkt bør kun fejlfrit frugt gemmes. Altså bør du plukke frugten direkte fra træet, da alt nedfaldsfrugt er mere eller mindre skadet.
Når du skal vurdere, om æblet er klar til at blive plukket, skal du kigge efter 3 ting:
- For det første skal æble + stilk let kunne adskilles fra træet.
- Kernerne må ikke være hvide, men skal som minimum have begyndende brun farve.
- Desuden skal æblerne have den typiske frugtfarve for sorten: gul eller rød.
Opbevaring af æbler
De plukkede æbler opbevares bedst i træ eller plastkasser, som ikke er helt tætte. Stil kasserne køligt, fugtigt og ventileret for at undgå, at frugterne tørrer ind. Stil ikke kasserne på gulvet eller på en måde, så mus eller solsorte har adgang til dem.
Opbevaring (og tilberedning) af pærer
Selvom æbler egner sig bedst, kan pærer også sagtens gemmes. De tidlige pærer såsom Clara Friis ikke egner sig, men de sentbærende sorter såsom Conference er velegnede til at gemme. De skal plukkes, inden de er alt for modne og skal ligge lidt køligt som beskrevet ovenfor.
Så er det bare at lave pæremos eller sylte dem i sukkerlage eller halvere dem til en omgang Pære belle Hélène :)
Og pærer egner sig ikke kun til desserter. Prøv eksempelvis at google “pærer” og fx “salat” eller “gryderet” eller “pasta” eller “risotto”, eller måske en anden grøntsag, som du normalt ikke forestiller dig ville passe godt til pærer. Måske fennikel eller bladselleri. Det samme gælder naturligvis æbler. Der er masser af opskrifter derude, og nu om dage behøver du ikke engang en kogebog.
Hvis du ikke er tilfreds med din frugthave eller måske ikke engang har et lille æbletræ, så kontakt din lokale, garantisikrede anlægsgartner.
(Topfoto: Denisse Diego)