Havesæsonen slår – så småt – dørene op

Græsplænen bliver mindre vellykket, hvis du sår græsfrøene, før jorden er 8 grader.

Så blev det plusgrader, og haven forvandler sig helt af sig selv.

Og hvis den gamle belægning blevet trist eller for lille, haven er blevet for mørk eller det gamle staudebed skal nedlægges eller friskes op, er marts et godt tidspunkt at gå i gang.

For når frosten er af jorden, er det muligt at flytte både træer, buske og stauder eller at plante nyt – men vent med det stedsegrønne!

Heller ikke tid til græs endnu

Der er nok mindst et par uger til, at jordtemperaturen endelig nærmer sig  de magiske 8 grader, som jeg normalt anbefaler til såning af græsplæner, men allerede nu kan du gå i gang med planlægning og indkøb.

Husk at hvis græsfrøene sås tidligere er græsset længere om at spire, hvilket giver ukrudt bedre tid og plads til at etablere sig, inden græsset kommer i gang.

Græsslåningen kan du heldigvis også vente lidt endnu med.

En ny terrasse kan bringe haven og huset tættere sammen og skabe et unikt opholdsrum for hele familien.

Tidligt blomstrende planter

Hvis du savner blomstrende buske i haven i det tidlige forår, så husk at visse rhododendron og andre buske blomstrer allerede i marts.

Hvis du planter fx kirsebærkornel, troldnød eller R. praecox i din have  dette forår, vil du på samme tidspunkt næste år kunne glæde dig over blomster i din tidlige forårshave.

Men det er især løgplanterne, som kommer op netop nu, så husk det når du går i haven til efteråret.

Få ekspertens hjælp

Til større ændringer kan det være en god ide at bruge en anlægsgartner. Her tænker jeg specielt på belægninger, da anlægsgartneren både har de nødvendige maskiner og den faglige ekspertise til at få et godt resultat.

Så kan du koncentrere dig om at flytte gamle planter eller plante nye, eller hvad du har lyst til og erfaring med.