Hjælp træet efter valget
Det er ikke alle partier, som er lige hurtige til at få fjernet deres valgplakater, som ellers burde være fjernet senest onsdag den 29. november.
Der er selvfølgelig også en tendens til, at det er svært at få politikerne ned, når de først at kravlet op i træet. Det lykkes dog som regel i sidste ende at få plakaterne væk.
Desværre lykkes det langt fra altid at få fjernet de stramme plastikstrips, som plakaterne er sat op med. Og dermed har man – hårdt sagt – dræbt træet.
Træet kvæles
Så snart en plastikstrip er sat stramt op om stammen, begynder en kvælningsproces. Det kan træet sagtens klare i den måned, hvor plakaterne gerne må hænge oppe, men hvis de ikke bliver taget ned, dræber man ganske enkelt træet.
Problemet er kort fortalt, at træets transportsystem ødelægges, hvis der sidder en stram plastikstrip hele vejen rundt om stammen. Længere inde i træet kan vand godt transporteres op til kronen, der fortsætter med at vokse, men transporten under barken af vigtige næringsstoffer til rødderne blokeres. Det betyder, at rødderne – og dermed træet – langsomt dør.
Det sker ikke første år eller andet år, men det sker med mindre man er heldig, og træet formår at sprænge strippen. Det sker dog sjældent, og under alle omstændigheder vil træet være svækket ved den stramme strip og dermed i større risiko for at knække under eksempelvis en storm.
Opfordring: Klip dem selv ned
Lovgivningen fastslår ellers klart, at også plastikstrips og andet ophæng skal fjernes sammen med plakaten. Desværre bliver det nogle gange glemt i skyndingen. Og så snart der ikke hænger en valgplakat, kan det være svært at finde ud af, hvem der har ansvaret for opbindingen.
Desuden falder plakaterne jo også ned på grund af vind og vejr, eller fordi de bliver revet ned, og så bliver de stramme plastikstrips hængende. Derfor vil jeg klart opfordre til, at man griber sin beskæresaks og får dem klippet ned, hvis man opdager efterladte plastikstrips på træer i sit nabolag.
Jeg har faktisk selv klippet en del ned igennem tiderne.