Hortensia – en uundværlig busk i efterårshaven

Havehortensia er en busk, der bør være i alle haver. Det er naturligvis kun min holdning, men havehortensiaen, Hydrangea macrophylla er både smuk, har en lang blomstring fra juli til den første nattefrost og trives det fleste steder.

Da hortensiaen er frostfølsom (men ikke voldsomt), finder vi også de flotteste eksemplarer, hvor klimaet er lidt mildere f.eks. på Bornholm og i kystegne.

Nogle hortensiaer skifter farver

Når du vælger at plante hortensiaer, skal du være opmærksom på at især hortensiasorter indenfor arterne Hydrangea macrophylla og Hydrangea serrata kan skifte farve fra rød til blå og tilbage igen. Disse farveskift er dels betinget af jordvandets surhedsgrad, og dels af om der er aluminiumioner tilstede i jordvandet.

Er jordvandet kun lidt surt (pH 5,5-6) holder busken den rødlige farve. Er jordvandet mere surt med pH under 5,5 kan der opløses aluminium i det og så bliver hortensiablomsterne blå. Aluminium kan tilsættes som tørret, pulveriseret, sur lerjord (f.eks. dekorationsler).

Få selv hortensiaen til at skifte farve

Hvis du ønsker at fremskynde denne proces, får du en hurtigere virkning ved at drysse et gram alun (aluminiumssulfat) pr kvm. rundt om den enkelte hortensiabusk.

Hvis du drysser det ud to gange f.eks. forår og efterår med et halvt års mellemrum holder den blå farve i årevis. I handlen fås også poser med blandinger specielt beregnet på at holde eller gøre hortensier blå.

Du kan holde jorden sur ved at plante i en jord, der er blandet halvt op med spagnum. Er planterne plantet, kan spagnum lægges ovenpå jorden under buskene; dog helst med 2-3 cm træflis øverst til at afholde vandet fra at fordampe. Skal nogle af hortensiaerne derimod være lyserøde tilsættes kalk og du skal ikke bruge spagnum.