Haven I Januar Danske Anlægsgartnere2

Januarlugning betyder sommerafslapning

Nu er vinteren her – og så skal der luges!

Det lyder måske en tand entusiastisk – og hvis frosten er hård, passer det heller ikke. Men denne vinter er exceptionel, og det kan det være en rigtig god investering af starte med at bekæmpe ukrudt allerede nu.

Afkastet er ganske enkelt mindre havearbejde næste sommer, hvis du bekæmper/fjerner ukrudt i bedene, når der kommer et par milde dage.

 

Haven I Januar Oppefra

Sådan plejer januarhaven at se ud, og så kan det være svært at finde ukrudtet. I år har det milde vejr dog betydet, at ukrudtet allerede er begyndt at skyde op overalt.

Fjern ukrudt
Har planterne først fået mulighed for at vokse sig store og sunde i løbet af vinteren, vil de være vanskeligere at fjerne senere på året. Men fjerner du dem om vinteren, er de nemme at trække op og det endda med rod. Jorden er blød og gennemvædet, hvilket får jorden til nemmere at give slip på rodnettet. Om sommeren er der ofte underskud af nedbør og jorden er hård, hvorved roden lettere knækker af. En “glemt” ukrudtsrod skyder igen, og du er ikke kommet videre med at lette ukrudtstrykket i haven.

Desuden vil vinterens ukrudt tidligere være klar til at sprede sine frø og skabe nye problemer for dig i den kommende vækstsæson.

Januarlugning giver sommerafslapning

De seneste års grønne vintre har givet ukrudtsplanter som 1-årig rapgræs, bynke og Stolthenrik gode vækstbetingelser. Og dårlig samvittighed blandt haveejerne, der ellers burde nyde haven om sommeren. Fjerne lidt ukrudt, plukke blomster og nyde smagen af friske jordbær, og ellers med god samvittighed sole sig på terrassen.

Det er bare ikke altid virkeligheden for haveejeren, men en rask indsats i januar kan som sagt give mere fritid, når varmen bager.

Husk at du altid kan kontakte din lokale, garantisikrede anlægsgartner, hvis du ikke orker lugningen eller andet havearbejde.