Julen er slut. Men en julerose kan sagtens overleve
Julerosen er blandt de få planter, som blomstrer i de danske haver om vinteren. Julerosens latinske navn er Helleborus niger, den er ca. 30 cm høj og har snehvide blomster. Den vækker fortjent opmærksomhed, når blomsterne dukker frem og lyser i vintermørket. I milde vintre blomstrer de hurtigste juleroser allerede fra juletid.
Hvis du har din julerose indenfor, bør du placere den et køligt sted, f.eks. i en vinterhave, vindfang eller lignende. Vil du bruge den udendørs i en krukke, bør du beskytte den mod den værste kulde.
Julerosens mange afskygninger
Udover julerosen findes mange forskellige tætstående arter, som ligner den meget. Det gælder eksempelvis: Påskeklokke, rød påskeklokke, stinkende nyserod og tornet julerose.
Ud over de enkelte arter kan du finde et væld af julerosehybrider, for arterne krydser let indbyrdes. Det går lidt ud over overskueligheden, men giver til gengæld masser af valgmuligheder og rigtig mange flotte blomsterfarver at vælge imellem fra hvid og limegrøn til rosa og næsten sort.
Hold julerosen tør og i fred
Julerosen bryder sig ikke om forstyrrelser. Derfor skal du helst undgå omplantning, for der går let et par år, før planten blomstrer igen. I naturen vokser planterne i lyse skovområder i bjergrige egne, hvor jorden er kalkholdig. Det betaler sig at efterligne de naturlige forhold, hvis du går efter succes med juleroser.
Du skal altså placere julerosen et sted, hvor en let flimrende skygge vandrer forbi i dagens løb som fx under lette træer og buske. Jordbunden bør være porøs og fugtighedsbevarende, men aldrig decideret våd. Stående vand er den sikre død for julerosen, fordi rødderne nemt rådner. Endelig skal jorden være kalkholdig.
Husk at du altid kan få hjælp fra din lokale, garantisikrede anlægsgartner til haveopgaverne.
(Topfoto: Wilden Kaiser)