Espalier Apple Tree With Fruits

Lav et frugtespalier

Et frugtespalier kan være både funktionelt og smukt.

Et frugtespalier er en god måde at få frugt i en mindre have, men espalieret kan også bruges til at dele haven op i flere rum.

Et espalier kan laves på mange måder. Den nemmeste er nogle stolper, som der spændes kraftige ståltråde ud imellem. Disse tråde kan frugtræerne bindes til.

Vælg de rigtige træer

Når du skal købe frugttræer til et espalier, bør du få fat i nogle træer, som er udviklet til dette formål – helt flade med vandrette grene til begge sider.

Normalt har disse espaliertræer ca. 3 “etager”. Så hvis der skal være flere etager, må du selv i gang med beskæresaksen.

Med stolper og ståltråde skaber du lettest dit frugtespalier.

Skab dit frugtespalier

Dette gør du ved at skære toppe af lige over den nye etage. Når dder begynder at komme nye skud, udvælger du to skud – nogle der kan tvinges til hhv højre og venstre i espalieret. Disse grenes binder du fast, og sådan fortsætter du, indtil der er dannet grene til hele espalieret.

Det er ledegrenene – træets arme – der bærer frugten. For at opnå en god frugtudvikling bør du beskære både sommer og vinter.

Alle lodrette grene afkortes til ca. 15 cm. De resterende skud standses i væksten ved at klippe skudspidserne af efterhånden, som de når en længde af ca. 35 cm.

Klippes de kortere kan det hæmme dannelsen af frugtknopper. Næste år danner sideskuddene blomsterknopper, og yderligere nye skud fremkommer. Sommeren igennem klippes nyvæksten væk, når skuddene har nået en længde på ca. 10 cm. Er der for mange skud, så træerne er meget tætte, bør du tynde yderligere ud for at sikre lys til frugterne.

Om vinteren kan de lange, 2-årige sommerskud klippes tilbage til 20 cm, når der er dannet blomsterknopper.

Husk at du altid kan kontakte din lokale, garantisikrede anlægsgartner for hjælp med at anlægge og passe haven.