Lav fælleshave i gården

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De sammenklemte arealer i byernes baggårde har potentialet til at blive beboernes grønne samlingspunkt. Her ses der ind i en gårdhave i spanske Cordoba. Foto: Dolores María Macías Naranjo

Der er langt mellem de frodige pletter i baggårdene i landets større byer, men sådan behøver det ikke være.

Jeg har tidligere beskrevet mulighederne for at skabe grønne oaser, som lejlighedernes altaner udgør, men man skal ikke glemme de store gårdarealer.

Fællesskab

Her er oftest primært stenbelægninger, græsarealer og måske lidt sommerblomster i krukker, men der er faktisk et stort, grønt potentiale i byernes dybe gårdrum.

Desuden giver det en større følelse af fællesskab og sammenhold, hvis man som boligforening går sammen om et haveprojekt og bogstaveligt talt kan nyde “frugterne af ens arbejde” sammen.

Brug væggene

Problemet er naturligvis først og fremmest den begrænsede mængde sollys, som finder vej ned i skakten mellem bygningerne.

Her er det en mulighed at arbejde med dyrkningsvægge. En flade på sydsiden af gårdens væg får nemlig ofte mere sol end en tilsvarende flade på jorden.

På samme måde kan man anvende espalierede frugttræer på disse vægge, da denne løsning både udnytter solen optimalt og ikke tager meget plads i en lille gård.

Husk højbedene

Desuden er højbede en løsning, som kan fungere godt i et gård miljø.

Det skyldes blandt andet, at bedet er hævet over jorden og dermed i højere grad fungerer som afspærring og ikke er så udsat for, at folk og især børn pløjer lige igennem.

Desuden er det lettere at komme til at luge og høste i højbede end på et større, tilplantet jordareal i bunden af gården.