Maj er køkkenhave-måned

Maj måned står for mit vedkommende i køkkenhavens tegn.

2010 21maj KøkkenhaveKartoflerne, som jeg lagde i påskeferien under plast, er allerede 20 cm høje. Salat, radiser og ærter har jeg allerede sået, men de første spirer lader vente på sig pga. den forholdsvise lave jordtemperatur.

Jordtemperaturen skal for ovennævnte grøntsager være minimum 4 til 6 grader. En del af de øvrige grøntsager, som de fleste har i deres køkkenhave, kræver en lidt højere jordtemperatur på 8 til 12 grader for at spire. Her tænker jeg på gulerødder, bønner, rødbeder, porre, kål og squash. De tre sidstnævnte kan det anbefales at forspire indendørs eller købe som små planter.

Er jordtemperaturen for lav, forlænges spiringsperioden, hvilket øger risikoen for at frøene spirer dårligt, rådner, angribes af svamp eller bliver spist af fugle. For løg fx gælder det, at hvis de udsættes for kolde temperaturer, kan de risikere “at gå i blomst” eller “stok”.

Jeg anbefaler altid at følge lidt med i vejrudsigten, inden man går i gang med såningen, da det er vigtigt, at jorden ikke tørrer ud, og at solen ikke bager ned de første dage efter såningen. Bedst er det, hvis vejrudsigten står på overskyet vejr med regnDet samme kan ske med porrer.