Maj er køkkenhave-måned
Maj måned står for manges vedkommende i køkkenhavens tegn.
Kartoflerne, som blev lagt i påskeferien under plast, er allerede 20 cm høje. Salat, radiser og ærter har vi allerede sået, men de første spirer lader vente på sig pga. den forholdsvise lave jordtemperatur.
Jordtemperaturen skal for ovennævnte grøntsager være minimum 4 til 6 grader. En del af de øvrige grøntsager, som de fleste har i deres køkkenhave, kræver en lidt højere jordtemperatur på 8 til 12 grader for at spire. Her tænker fagkonsulent Kim Tang især på gulerødder, bønner, rødbeder, porre, kål og squash. De tre sidstnævnte kan det anbefales at forspire indendørs eller købe som små planter.
Er jordtemperaturen for lav, forlænges spiringsperioden, hvilket øger risikoen for at frøene spirer dårligt, rådner, angribes af svamp eller bliver spist af fugle. For løg fx gælder det, at hvis de udsættes for kolde temperaturer, kan de risikere “at gå i blomst” eller “stok”.
Vi anbefaler altid at følge lidt med i vejrudsigten, inden man går i gang med såningen, da det er vigtigt, at jorden ikke tørrer ud, og at solen ikke bager ned de første dage efter såningen. Bedst er det, hvis vejrudsigten står på overskyet vejr med regn. Det samme kan ske med porrer.
Husk at du altid kan bede din lokale, garantisikrede anlægsgartner om hjælp, hvis du vil have etableret en god køkkenhave.