Mal ikke træets sår

Lad være med at male sårene efter beskæring. Det har i bedste fald ingen effekt. Og lad for gud skyld være med at beskære grene så store som denne. Tommelfingerreglen er, at der skal være en meget,
meget god grund, hvis du skal beskære grene tykkere end en 2-krone.

Mange bruger efterår eller vinter til at beskære både frugttræer og andre større træer i haven.

I den forbindelse bliver jeg tit spurgt om, hvad der er bedst at male de fremkomne sårflader med for at undgå råd eller for at minimerer fremvæksten af de mange nye skud omkring sået.

Lad træets sår være

Som svar fraråder jeg altid mod at male sårfladerne. Som udgangspunkt skader maling blot træet, og i bedste fald ikke har nogen betydning.

Når dette er sagt, ved jeg også godt, at mange gartnere af den gamle skole fortsat maler og anbefaler at male sårene. Det har der være tradition for helt frem til slutningen af 1980’erne, men så viste ny viden, at malingen ikke hindrer men tværtimod fremmer råd at holde på fugten.

Træerne har selv det bedste værn mod råd og svamp indbygget i veddet. Og denne naturlige proces generer man blot ved at lukke, rense eller male sår og huller.

Men hvis du absolut vil male sårfladerne, fordi du synes det ser pænt ud, skal du bruge en diffusionsåben træbeskyttelse eller maling.

Maling af sårfladerne har heller ingen effekt på fremvæksten af de mange nye skud omkring såret. Ønsker du at minimere fremvæksten af de mange nye skud, vil jeg anbefale at lave så få snit så muligt – skær få men større grene af, eller beskær midt på sommeren.