Med en plan i hånden

Med en plan i hånden er det lettere at tilrettelægge nyanlæg af en have eller renovering af en gammel have. Derfor mener fagkonsulent Kim Tang, at det kan være en god ide at få udarbejdet en overordnet plan for haven.

Skrammelhave Havetegning

Udgiften til en havearkitekt vil ofte kunne tjenes ind igen, fordi det er nemmere at få flere anlægsgartnere til at give en sammenlignelig pris, da den forestående opgave er entydigt beskrevet via haveplanen.

Her tænkes der i første omgang på, hvad der skal laves hvornår, samt hvad man selv kan og/eller har tid at lave, og hvad skal man have professionelle til at lave.

Mange vælger at få anlægsgartneren til at lave det tunge arbejde, hvor brugen af maskiner er nødvendigt. Eller til at lave belægninger, støttemure, bassiner osv., som kræver en håndværksmæssig indsigt for at blive lavet ordentligt.

For at få lavet en god og gennemtænkt haveplan kan det være en god ide at søge råd/hjælp fra en havearkitekt eller en anlægsgartner, som med deres erfaring/uddannelse kan bidrage med forskellige forslag til haveplan og materialevalg.

Få en tegning

Her er det så mange spørger, om det ikke er dyrt at få en havearkitekt til at tegne en have?

Jo, det koster naturligvis, men udgiften til en havearkitekt vil ofte kunne tjenes ind igen, fordi det er nemmere at få flere anlægsgartnere til at give en sammenlignelig pris, da den forestående opgave er entydigt beskrevet via haveplanen. Priskonkurrencen giver normalt en besparelse. Desuden undgår man ofte uforudsete ekstraregninger, da løsningerne er gennemtænkt.