Mos (beskåret)

Mos i plænen eller ej?

Der er få ting, som er blødere end at gå med bare tæer på et tæppe af mos.

Til gengæld kan mos ikke tåle særligt meget slid, og man skal ikke spille meget fodbold på plænen, før det bliver revet op og efterlader brune pletter.

Alt efter humør kan man altså elske græsplænens mos eller virkelig gerne ville af med det. Og hvis du hører til sidste kategori, er der heldigvis masser af løsninger.

De gængse råd til at fjerne og undgå mos i plænen

  • Grib riven og riv mosset op.
  • Sørg for at plænen får masser af sol.
  • Giv plænen gødning. Dette virker dobbelt, da mos ikke kan lide for meget næring og samtidig vil græsset vokse sig tættere og dermed holde mosset ude.
  • Giv plænen luft med en tur med vertikalskæren.
  • Brug kalk. Men husk meget kalk kan skade planterne. Se derfor fagkonsulent og landskabsarkitekt Kim Tang i dette indlægget om kalk og mos i plænen HER.
  • Desuden gælder det om at skabe optimale vækstvilkår for græsset. Det gør du ved at sikre en tæt bestand af græsplanter ved at efterså, hvor der opstår bare pletter og ved at holde jordens ph-værdi mellem 6,5 og 6,8.

De mindre kendte råd: Tromling og robotklipper

Danske Anlægsgartneres medlemmer er hele tiden ude og passe private haver, firmadomiciler og offentlige parker overalt i landet. Derfor har vi et par ekstra tips i ærmet, som ikke alle “haveeksperter” kender til.

Det ene trick er, at det lader til, at mos ikke bryder sig om at blive tromlet. Tromlingen knuser nemlig dele af mosplanten og åbner for fordampning, så den tørrer ud.

En anden form for vedligehold, som tilsyneladende gør det sværere for mosset at etablere sig eller blive i plænen er brugen af robotklipper. Sandsynligvis skyldes robotklipningens effektivitet mod mos, at mosset hele tiden bliver forstyrret og åbnet for fordampning. Det kan græsset langt bedre håndtere, og dermed vil robotklipperen i fred og ro sørge for en mosfri plæne.

Fjern mos med fuglenes hjælp

Har du mos i din græsplæne, er det bedst at fjerne det i april efter nogle tørre dage, hvor mosset “slipper”. Det ses ved, at mosset bliver lyst. Orker du ikke at rive mosset af, kan du også få fuglene til at gøre arbejdet. Drys godt med kanariefuglefrø ud på de mosramte områder. Det vil få alle fugle i nabolaget til at komme på besøg. Specielt solsortene vil skrabe rundt i mosset for at finde frøene og dermed løsne mosset.

Husk at du altid kan få din lokale, garantisikrede anlægsgartner til at passe din have.