Nattefrosten er over – tid til at tilplante krukkerne

Nu ser det endelig ud til, at nattefrosten er overstået.

Det betyder, at tiden er inde til at tilplante krukkerne i haven. Her er markedet stort lige nu, og selv supermarkederne bugner med sommerblomster.

Petunia Littoralis 4 Marcia Stefani

Til krukker i haven vælger mange de traditionelle som for eksempel pelargonie, petunia (foto), fuchsia, flittiglise, lobelia og marguerit. Men man kan også overveje at tilplante krukker med stauder, som kommer igen fra år til år. Foto: Marcia Stefani

Plantevalg til krukken

Mange vælger de traditionelle som for eksempel pelargonie, petunia, fuchsia, flittiglise, lobelia og marguerit. Men man kan også overveje at tilplante krukker med stauder, som kommer igen fra år til år.

Det kunne for eksempel være skærmlinjer, lavendel, akeleje mv., men også havehortensie, rhododendron, roser og andre buske gør sig godt i krukker.

Som noget forholdsvis nyt er nogle begyndt at bruge prydgræsser som kontrast i sammenplantninger med både sommerblomster og stauder.

Husk blomstringsperiode

Inden du fylder alle sine krukker med stauder, er det dog vigtigt at tænke over blomstringsperioden. Stauder blomstrer typisk ikke i særligt lang tid, og så har du pludselig en masse kedelige krukker stående.

Derfor er det en god idé at kombinere med sommerblomsterne, som typisk står i flot blomst det meste af sommeren – specielt havemargueritter og pelargonier er populære og blomstrer stort set hele sommeren.

Beskyt mod varme/kulde

Hvis dine krukker er mørke, risikerer du let, at rodklumpen bliver for varm og tørrer ud. Du kan dog beskytte planten ved at beklæde indersiden af krukken med en tynd måtte af skum eller flamingo. Og er det planen, at dine stauder skal overvintre, beskytter du på den måde også mod kulden.