Omplantning af stueplanter

Der er stadig nogle ugers vinter tilbage, men dagene er blevet mærkbart længere, og lyset kraftigere.

I disse dage gennemgår jeg derfor mine stueplanter, da de efter en lang, mørk vinter kan se lidt triste ud. Nogle planter skal smides ud, mens andre kan omplantes med god ny frisk muld, som sammen med lysets tilbagekomst gerne skulle medføre, at planterne kommer i god vækst.

Også stueplanterne kan mærke, at lyset er ved at komme tilbage efter en lang vinter. Her er et par tips til at gøre dem klar til et nyt år.

Overbrusning og beskæring

Inden omplantningen overbruser jeg planterne med tempereret regnvand for at fjerne støvet. Jeg beskærer også visse planter – nogle for at få dem til at skyde fra grunden og derved få dem gjort tættere. Andre, f.eks. stuebirk, kan beskæres for at tilrette formen/ højden/størrelsen.

Omplantning

Hvis du skal plante om til en større potte, skal du kun fjerne det løse jord øverst i klumpen og bevare selve rodnettet. Derefter fylder du nyt pottemuld under, omkring og over. Hvis planten derimod skal blive i den gamle krukke, må du skabe plads til nyt muld, ved at ryste eller pille det gamle ud. Hvis rodmængden er stor, skærer jeg også nogle af rødderne væk, inden den bliver plantet igen.

Vander du nye planter nedefra?

Desuden skal du altid omplante nyindkøbte planter om bl.a. for at undgå at de dør. Nogle gange har gartneriet nemlig forsynet dem med vand nedefra. Det kan medføre, at der i toppen af vækstmediet er ophobet store mængde gødningsstoffer (salte) pga. fordampning.

Dette er problematisk, hvis du så begynder at vande planten ovenfra. På den måde vander du nemlig de store mængder gødningssalte ned omkring rødderne, hvilket medfører udtørring, da planten ikke kan optage vand med et høje saltkoncentrationer.

Selvom du fortsætter med at vande nedefra, er det for det meste en god ide at plante de nyindkøbte planter om, da de fleste planter sælges lige inden de burde omplantes. Derfor er alt potentialet i vækstmediet udnyttet, allerede når du træder ind af døren med din nye plante.