Omplantning og deling af stauder

Geranium Sanguineum

Storkenæb (Geranium) er en af danskernes foretrukne stauder. Foto: Wikipedia

September er et godt tidspunkt at omplante og dele stauder. I september kan du nemlig stadig se og huske, hvilke stauder der har bredt sig for meget eller hvor der er huller i bedet.

Du har forhåbentlig også en fornemmelse for fordelingen af farver og ved, hvor der mangler blomster på bestemte tider af året. Da de fleste stauder har oplagret energi i enten rødder eller knolde mv. tåler de både flytning og deling, selvom de ikke er visnet helt ned.

Du kan dele de fleste stauder ved at skære eller hugge rodknolden eller roden over i flere mindre dele. Jeg bruger for det meste en spade til dette formål.

Har du problemer med meget ukrudt i staudebedet, kan jeg anbefale at rense og omplante hele bedet. Hvilket gør du ved at opgrave alle stauder for herefter at rense roden for ukrudt, inden de bliver plantet tilbage i bedet. Når du har taget de stauder op, som du ønsker at bevare, skal du gennemarbejde bedet med greb, kultivator og rive, inden stauderne igen kan plantes ud.

Har du adgang til en god kompost eller anden form for jordforbedring, vil jeg også anbefale at udlægge og iblande nogle få cm (ca. 3 cm) i jorden inden genplantning.

Når du nu alligevel har stauderne oppe, så overvej at flytte rundt på dem, så de både farve- og vækstmæssigt står bedre i forhold til hinanden.