Anne Dahl Refshauge

Plads til leg

Modsat mange traditionelle legeredskaber har elementer som træstammer og store sten et  væld af anvendelsesmuligheder for det kreative barn. Foto: Anne Dahl Refshauge.

En legeplads består af gyngestativ, rutsjebane, sandkasse og måske endda en vippe.

Sådan er den klassiske opbygning af en legeplads, men forskningen (læs mere HER) viser, at børn i langt højere grad har brug for – og lyst til – at lege i omgivelser, hvor de kan bruge deres fantasi.

En gynge er nu engang en gynge, og en legeskur formet som en bil, er en bil. Der er således stor forskel på, om der placeres et klatrestativ eller et fældet træ, som børnene kan klatre i, for i børnenes fantasi bliver træet nemt til både skib, fly, bjerg, vippe, balancebom osv.

Det bugter sig i bakkedal

Kuperet terræn og forskellige elementer – såsom træstubbe/-stammer, sten og dæk – giver børnene mulighed for selv at definere legen, hvilket er med til at inspirere børn til leg, bevægelse og brug af deres fantasi.

Desuden har specielt mindre børn meget glæde af at løbe op og ned, trille og glide på kuperet terræn.

Også sandkassen kan udformes på nye måder – som her hvor den indbyder til at blive brugt som hav i en fantasileg. Foto: Anne Dahl Refshauge.

Lad dem gemme sig

Desuden kan beplantningen have flere funktioner. De er både afgrænsende, lægivende og udgør samtidig et sted, hvor børnene kan skjule sig, bygge hule m.m..

Det kræver mere af forældre og pædagoger end en “traditionel” legeplads, hvor man kan sidde på en bænk 20 meter væk og overskue hele pladsen.

Til gengæld ofrer man en del af børnenes muligheder for at prøve sig selv af og folde deres egen kreativitet ud.

Husk at mange af Danske Anlægsgartneres garantisikrede medlemmer også kan hjælpe dig med at etablere en fantasifuld legeplads.