Kim Tang Barrodsplanter Hæk Stedsegrønne Danske Anlægsgartnere 2

Plant de stedsegrønne om foråret

Netop nu – i slutningen af april og starten af maj – er faktisk det optimale tidspunkt at plante stedsegrønne planter som liguster, taks, thuja, fyr, gran mv.

Den sidste tids meget tørre vejr med stærk vind er dog ikke optimalt at plante i, da de nyplantede rødder let tørrer ud på en varm, blæsende forårsdag.

Heldigvis er regnen så småt kommet tilbage, og da jeg netop vil anbefale at plante en dag, hvor det er overskyet eller småregner og temperaturerne er lavere, er det måske tid til at komme igang netop nu.

På billedet ses bøg som
barrodsplante. Barrodsplanter er billigere end klumpplanter, men de klarer sig lige så godt, hvis man får dem i jorden hurtigt. Foto: Svend Andersen, Plantefokus.

Har du brug for hæk?

Hvis du gerne vil plante ny hæk nu, kan du stadig nå det.

Man kan nemlig stadigvæk få både bøg eller tjørn fra køl, hvilket betyder, at de endnu ikke er sprunget ud. Her taler vi vel at mærke om barrodsplanter – altså planter som kommer uden jordklump om rødderne – som er billigere end klumpplanter.

Det eneste problem er, at ikke alle planteskoler har alle hækplanter som barrod eller har planter på køl. Ofte vil de hellere sælge planter i potter, da de både kan få en højere pris, og da potteplanter er lettere at håndtere.

Udover bøg og tjørn kan du selvfølgelig også vælge andre spændende, løvfældende træer som hæk. Eksempelvis  avnbøg, navr, lærk, kirsebærkornel, spirea m.m.

Husk: Stort hul samt løs jord, ikke ny jord

Når du kaster dig over selve arbejdet med at plante en barrodsplante, er det vigtigt, at du graver hullet en del større end selve plantens rødder. Desuden skal du løsne jorden langs plantehullets planter og i bunden, så rødderne med tiden let kan trænge ud. Dette gælder især, hvis man har en have, hvor jorden på den ene eller anden måde er hård og komprimeret.

Vi bliver desuden tit spurgt, om man ikke skal putte bedre jord, spagnum eller andet for at give planten bedre vækstforhold. Dette er ikke umiddelbart en god idé, med mindre jorden er meget dårlig. Men selv da er problemet, at man på den måde skaber en “potte” i jorden, hvor der er et helt andet vækstmedie end i jorden omkring plantehullet. Det kan gøre det svært for rødderne at vokse ud i den omkringliggende jord.

Hvis du vil have hjælp eller ikke selv orker plantearbejdet, så kontakt din lokale, garantisikrede anlægsgartner.