Kim Tang Barrodsplanter Hæk Stedsegrønne Danske Anlægsgartnere 2

Plant stedsegrønt i foråret

Stedsegrønne

De stedsegrønne giver farve og form til haven hele året – og slutningen af april/starten af maj er optimalt til at få dem i jorden.

Slutningen af april og starten af maj er normalt det optimale tidspunkt at plante stedsegrønne planter som liguster, taks, thuja, fyr, gran mv.

Vi anbefaler at plante en dag, hvor det er overskyet eller småregner og temperaturerne er lavere, så planterne ikke tørrer ud.

Har du brug for løvfældende hæk?

Hvis du gerne vil plante ny hæk nu, kan du også sagtens gå i gang nu. Udover bøg og tjørn kan du selvfølgelig også vælge andre spændende, løvfældende træer som hæk. Eksempelvis  avnbøg, navr, lærk, kirsebærkornel, spirea m.m.

På billedet ses bøg som
barrodsplante. Barrodsplanter er billigere end klumpplanter, men de klarer sig lige så godt, hvis man får dem i jorden hurtigt. Foto: Svend Andersen, Plantefokus.

Barrodsplanter: Stort hul samt løs jord, ikke ny jord

Tiden er god til at plante barrodsplanter – altså planter som kommer uden jordklump om rødderne – som er billigere end klumpplanter.

Det eneste problem er, at ikke alle planteskoler har alle hækplanter som barrod eller har planter på køl. Ofte vil de hellere sælge planter i potter, da de både kan få en højere pris, og da potteplanter er lettere at håndtere.

Når du kaster dig over selve arbejdet med at plante en barrodsplante, er det vigtigt, at du graver hullet en del større end selve plantens rødder. Desuden skal du løsne jorden langs plantehullets planter og i bunden, så rødderne med tiden let kan trænge ud. Dette gælder især, hvis man har en have, hvor jorden på den ene eller anden måde er hård og komprimeret.

Vi bliver desuden tit spurgt, om man ikke skal putte bedre jord, spagnum eller andet for at give planten bedre vækstforhold. Dette er ikke umiddelbart en god idé, med mindre jorden er meget dårlig. Men selv da er problemet, at man på den måde skaber en “potte” i jorden, hvor der er et helt andet vækstmedie end i jorden omkring plantehullet. Det kan gøre det svært for rødderne at vokse ud i den omkringliggende jord.

Hvis du vil have hjælp eller ikke selv orker plantearbejdet, så kontakt din lokale, garantisikrede anlægsgartner.