Sidste chance for at beskære træer og buske

Vedplanter (træer og buske) har faktisk bedst af at blive beskåret om sommeren, hvor de er i vækst. På dette tidspunkt kan planterne nemlig lettere transportere fenoler, som er stoffer, der beskytter mod svampeangreb, ud til det sted, hvor en gren er skåret af.

Beskæringg Annie Spratt

Sensommeren er den sidste, optimale tid at beskære buske og træer. Foto: Annie Spratt

Hen mod slutningen af august og starten af september har planten desuden produceret nok energi til erstatning for den energi, den brugte på at danne nye skud. Så altså: Det er nu, saksen eller saven skal frem. For nu er de bedst til at beskytte sig selv.

Ved at beskære træer og buske mens de har blade, kan man også bedre afgøre, hvor meget der skal beskæres for at få sol på terrassen mv.

Argumentet for at beskære om vinteren er, at man bedre kan se grenstrukturen – og til dels også at der om vinteren ikke er så meget andet at lave i haven.

SÅDAN GØR DU:

Beskæring af træer

De fleste prydtræer skal normalt kun formbeskæres, hvis træet enten er for højt, for bredt eller kronen er for tæt på jorden.
Når du skal beskære træer, skal grenene skæres ind til stammen eller til en kraftig gren, og snittet skal ligge lige uden for grenkraven. Vil du skære midt på grenen, skal du skære ved en sidegren.

Det er bedst at beskære om vinteren. Bedst fra løvfald til saftstigning (evt. efter blomstring til løvfald).

Udtynding og foryngelsesbeskæring af buske

Hvert år fjerner du ca. 1/5 til 1/3 af buskens ældste grene. Skær tilbage til mellem 5  og 25 cm over jordoverfladen. Nyvæksten fra i fjor udtyndes, så et passende antal nye 1-års grene kan forny buskens grenmasse.

Det er bedst, at du beskærer buskene fra februar til april. Start 1 år efter plantning. Husk at mange buske blomstrer på 2-års skud, sørg derfor for ikke at fjerne alle de gamle grene.

Har du større eller komplicerede beskæringsopgaver, kan det være en god idé at tage en anlægsgartner med på råd.