Skvalderkål I Hækken Mindre

Skvalderkål i hækken?

Skvalderkål i hækken? Så har du kun to muligheder, og den ene er langt at foretrække.

Der er ikke mange planter, som danskerne er mere trætte af end skvalderkålen. Og særligt i hækken volder den problemer.

To metoder (fra to sider)

Bekæmpelse af skvalderkål i en hæk er nemlig ikke helt let. Som fagkonsulent i Danske Anlægsgartnere, Kim Tang, ser det er der 2 metoder: Lugning og sprøjtning.

For at opnå en effektiv bekæmpelse af skvalderkålen er det vigtigt, at skvalderkålen bekæmpes på begge sider af hækken. Ellers vil den indvandre igen.

Lugning

Kim Tang foretrækker selv at luge skvalderkålen væk. Ved at nye planter fjernes straks, når man ser nye skud og ved at man forsøger at få så mange rødder med hver gang. For at lykkedes med denne metode, vil det kræve, at de nye skud aldrig får lov til at blive store og dermed samle ny energi i rødderne – målet med den vedvarende lugning er at forbruge alt energi, som er lagret i rødderne.

Hans erfaring er, at det kan tage flere måneder at komme helt i bund. Er der også meget skvalderkål i arealet op til hækken, kan arbejdet lettes ved at udlægge en ukrudtsdug, som skygger skvalderkålen væk.

Pas på med sprøjtning

Normalt kan skvalderkål sprøjtes væk med roundup. Men da hækplanterne ikke må rammes på bladene og heller ikke helt tåler at blive ramt på “stammerne”, skal man være meget forsigtigt.

I stedet for at sprøjte midt i hækken kan man tage en lille pensel, som man så kan bruge til at smøre roundup på bladene.

Vi anbefaler dog, at havejerne ikke anvender gift i haven overhovedet. Men hvis du mener, at det er nødvendigt, så husk at Danske Anlægsgartneres medlemmer har sprøjtecertifikat og den nødvendige uddannelse, så risikoen for skader på det omkringliggende miljø minimeres.