Tid til at nyde

Brombær

Brombær er en af havens mest velsmagende afgrøder. Den er også en af de planter, som breder sig hurtigst, så haveejeren skal være over den. Foto: Lars Thorsen

Det er blevet tid til at høste frugten af dine haveanstrengelser. Netop nu bugner de danske haver nemlig med frugt, og det er ikke tale om en hvilken som helst slags frugt.

Selvom vi ikke kan byde på appelsiner og mango herhjemme  (i hvert fald vanskeligt uden et drivhus), så er den danske frugt blandt verdens bedste. Det skyldes bl.a., at skrællen er tyndere på vores æbler og pærer på grund af det køligere klima, og samtidig er disse frugter også mere aromatiske end deres sydeuropæiske kollegaer.

Brombærrene er også i fuld flor lige nu, og i fagkonsulent Kim Tangs sommerhus har han lavet et espalier af brombær, hvor familien hvert år plukker 4 kilo bær. Derefter kan de lave syltetøj til hele vinteren, helt økologisk og helt fantastisk.

Tid til at yde?

Hvis du ikke kun vil nyde men også yde lidt her i slutningen af august, så kan du plante de stedsegrønne buske, så de kan nå at få etableret rødderne inden frosten kommer.

Men det er også et perfekt tidspunkt at anlægge en ny græsplæne eller omlægge den gamle, for jorden er fortsat varm og normalt er sommerens tørre perioder forbi. Det betyder, at græsset spirer hurtigt – normalt inden for 2 – 3 uger og får hurtigt lukket såbedet, da jorden er varm og fugtig.

Ved anlæg af en ny græsplæne er det vigtigt, at jorden løsnes i dybden. Det gør du bedst ved gravning eller pløjning, mens fræsning ikke er nær så godt, da fræseren dels ikke behandler jorden i dybden og til dels ødelægger jorden struktur – knolde mv. slås i stykker. Ødelægger du jordens struktur, kan der ske det, at vandet får svær ved at sive gennem det behandlede lag, og den nyanlagte plæne kommer til at fremstå blød og vandlidende.

Heldigvis gendannes jordstrukturen igen med hjælp fra rødder, regnorme og frost/tø. For at give græsset en god start, kan det anbefales at gøde arealet samtidig med såningen.