Tidligt forår i haven
Velkommen tilbage i haven!
Efter en mørk vinter er det officielt blevet forår, grønne skud vælder op af jorden, og der er nok at kaste sig over i den klare forårssol (som til tider titter frem).
At klippe eller ikke at klippe
Man kan med fordel starte med at klippe de visne standere af sidste års stauder væk. Det vil hurtigt fjerne en stor del af det nedslidte udtryk, som haven får i den mørke tid. Desuden er det lettere at få klippet standerne væk nu, inden stauderne skyder igen, og man skal være forsigtig med ikke at klippe de nye skud af.
Vent dog lidt med at klippe dine roser ned. Vi kan få nattefrost langt ind i april, og det kan de nye rosenskud ikke tåle.
Havehortensiaens særlige beskæring
Havehortensia kan man til gengæld godt klippe nu, selvom den ikke er så glad for frost. Den kan dog tåle lidt frost, og de nye skud vil sagtens kunne overleve en frostnat eller to.
Nedklipningen kan begrænses til kun at afklippe døde blomsterstande og grenender, hvorved man får den størst mulig blomstring. Men er den blevet for stor, kan man klippe grenene længere ned til over et par nye friske skud – men vær varsom, jo mere du nedskærer hortensiaen des færre blomster vil der komme. Årets blomsterknopper at allerede dannet. Alternativt kan man vælge at klippe et mindre antal grene af helt nede ved jorden hver år, så der kommer nye skud helt nede fra. Mens de øvrige grene klippes mere nænsomt.
Lidt tidligt til udplantningsplanter
Det er fristende at tage på planteskolen i de første solskinsdage og fylde haven med farver og blomster. Men man skal være klar over, at de fleste udplantningsplanter ikke er så vilde med frost.
Vi ville vente 14 dage til en måned mere med for eksempel havefavoritter såsom pelargonier, flittiglise og en del marguritter. Løgplanter og de mere hårføre udplantningsplanter såsom stedmoderblomster, kan man dog godt kaste sig over allerede nu.
Gød græsset i gang
Nu begynder græsset at komme i vækst, og man kan hjælpe det i gang ved at give det sæsonens første omgang gødning. Helt almindelige plænegødning (NKT) er fint, men du kan også vælge langtidsvirkende gødning.
Det kan være svært at skaffe, men fordelen er, at du kun skal gøde én gang, og at næringsstofferne frigives langsomt og mere jævnt i hele sæsonen og dermed sikrer en mere stabil tilvækst af græs. Hvis du bruger langtidsvirkende gødning, skal du dog vente med at give gødning til april.
Er der mos i planen, kan du også fjerne det nu, men vent til en varm, tør dag. Så kan du rive mosset sammen og efterså med græsfrø.
Hvis du ikke orker alt havearbejdet, kan du selvfølgelig bare ringe til dit lokale, garantisikrede medlem af Danske Anlægsgartnere.
(Topfoto: Luke Jurgella skovati)