Trend-køkkenhaven

En af tiden helt store trends indenfor havebrug er anlæg af køkkenhaver, hvor man kan dyrke sine egne sunde afgrøder og supplerer husholdningen med hjemmedyrket grønt.

Den øgede lyst til at dyrke egne afgrøder skyldes en række forhold: tidens fokus på sund mad, et ønske om at børnene får indsigt i produktionen af mad, og så også et udslag af krisen – mulighed for at spare lidt på husholdningsbudgettet.

Men inden man kaster sig over “projekt køkkenhave” bør man være opmærksom på, at anlæg af en køkkenhave specielt det første år kræver en særlig indsats inden man kan høste en masse friske hjemmedyrkede grøntsager.

En af de ubehagelige overraskelser er frøukrudt. Den fine, kultiverede muldjord kan pludselig være dækket af enten brændenælder, græs eller andet ukrudt. Dette skyldes, at der i næsten enhver jord ligger tusindvis af frø gemt, som kun venter på de rette betingelser for at kunne spirer. Hvilket de får, når den gamle græsplæne fjernes og jorden gennemgraves.

Frøene har ligget i dvale indtil de får lys, vand og varme. Så derfor gælder det om, at man fra start er flittig med lugejernet og klør fem. Jo før, du får fjernet ukrudtet, jo nemmere er det, fordi ukrudtet ikke når at sprede nye frø.