Undgå overvanding

Det kan være svært at gå rundt og se på en trist, brun græsplæne, når det ikke har regnet i en længere periode. Men vandmanglen er ikke nogen katestrofe for græsplænen. Den er god til at komme sig og bliver som regel hurtigt grøn igen, når der atter kommer regn.

En død græsplæne giver ikke megen haveglæde. Foto: Lars Thorsen

De fleste græsarter, der bruges i græsplænen, kommer oprindelig fra græsstepper, hvor de er vant til at kunne udstå længerevarende tørke.

I tørketid går græsset i dvale, og selv om det visner over jordoverfladen, er der stadig energi i rødderne og nye knopper under jordoverfladen.

Når der atter kommer vand, kommer græsset ud af dvaletilstanden, og steppen bliver hurtigt grønt igen.

Mens græsplænen således godt kan tåle en længere tørkeperiode, kan det være fornuftigt nok at svinge vandkanden over for eksempel krukker med blomster samt grøntsagerne i køkkenhaven.

Træn planterne til lavt vandforbrug

Bortset fra blomster og grøntsager er der normalt ikke det store behov for at vande haven. Dog kan nyplantede nye træer og buske have brug for lidt vand for hjælpe dem i gang.

Men når de først har etableret sig, er det en rigtig dårlig ide at gå og sjatvande i tide og utide, da planterner så ikke tvinges til at søge efter vand via rodvækst. Eller sagt på en anden måde: de vænner sig ikke til at skulle klare sig selv.