Vanding om vinteren?

Hæk Dim Hou

Liguster og andre stedsegrønne planter kan have brug for vanding i de tørre vinterperioder. Foto: Dim Hou

Det er tørt i disse dage, og der er ingen udsigt til nedbør i vejrudsigten. Dermed kan det rent faktisk være tid at finde haveslangen eller vandkanden frem.

De stedsegrønne tørster

Om vinteren er fordampningen naturligvis meget lav, men stedsegrønne planter har stadig brug for vand, og hvis jorden omkring planten fremstår tør, kan det være en rigtig god idé at vande, selvom kalenderen siger februar.  Det gælder fx både rododendron og nyplantede ligusterplanter.

Generelt skal man desuden huske, at foråret er bedst til at plante stedsegrønt, netop fordi de har brug for vand hele året. Og hvis der kommer en lang periode med hård frost, kan de ikke suge vand og tørster simpelthen ihjel. Derfor anbefaler vi, at man planter stedsegrønt i maj, så de har tid til at etablere sig inden vinteren.

Husk at vande inden løvspring

Men selvom de løvfældende planter er i dvale nu, skal man stadig holde et vågent øje med nedbørsmængden i takt med, at foråret nærmer sig.

Sidste år havde vi meget lidt nedbør i marts og april. Det betød, at mange oplevede, at fx bøgehækken aldrig sprang ud, men simpelthen døde, og det samme gør sig gældende for nyplantede træer og buske.

Hvis foråret igen er tørt, så begynd vandingen i tiden inden bladene springer ud for at sikre, at planten har vand nok til denne krævende proces. Sidst i marts og igennem april kan man med fordel vande, hvis regnen udebliver.