Er køkkenhaven klar?
Køkkenhaven bliver mere og mere populær – det skyldes både tidens fokus på sund mad, et ønske om at børnene får indsigt i produktionen af mad, og måske endda for at spare lidt på husholdningsbudgettet og co2-aftrykket ved at dyrke egne afgrøder lokalt.
Men inden man kaster sig over “projekt køkkenhave” bør man være opmærksom på, at anlæg af en køkkenhave specielt det første år kræver en særlig indsats inden man kan høste en masse friske hjemmedyrkede grøntsager.
En af de ubehagelige overraskelser er frøukrudt. Den fine, kultiverede muldjord kan pludselig være dækket af enten brændenælder, græs eller andet ukrudt. Dette skyldes, at der i næsten enhver jord ligger tusindvis af frø gemt, som kun venter på de rette betingelser for at kunne spirer, og de betingelser opstår, når den gamle græsplæne fjernes og jorden gennemgraves.
Frøene har ligget i dvale indtil de får lys, vand og varme. Så derfor gælder det om, at man fra start er flittig med lugejernet og klør fem. Jo før, du får fjernet ukrudtet, jo nemmere er det, fordi ukrudtet ikke når at sprede nye frø.
Sådan gør du:
Fjern først alt ukrudt, og læg så et lag kompost, champost eller komposteret dyregødning ud på jorden. Grav eller kultiver det ned i øverste lag.
For at få et godt udbytte af køkkenhaven skal jorden være god med et rigt liv af regnorme, mikroorganismer, bakterier og svampe, der nedbryder organiske plantedele fra kompost, vissent grøngødning, dyregødning osv. Derfor er det vigtigt, at der i jorden findes kompost og andet organisk materiale.
Økologisk køkkenhave
Hvis du dyrker køkkenhaven økologisk, har du måske lagt et lag kompost på jorden i efteråret, som har ligget som en “dyne” ovenpå jorden hele vinteren. Eller måske såede du i eftersommeren grøngødning, som i vinterens løb er visnet ned. Hvis dette er tilfældet, skal det nu kultiveres ned eller graves ned i det øverste 10-15 cm lag jord.
Kompost øverst
Om foråret skal du ikke grave dybt eller rode alt for meget i jorden. Det er kun, hvis jorden er hård og sammenklemt, at den skal løsnes i dybden. Men kompost og gødning skal ligge i det øverste lag, for det er kun her, at regnorme, bakterier og svampe opererer.
Nok har komposten en vis næringsværdi, men der skal også tilføres lidt naturgødning. Dosér som der anbefales på posen, og drys evt. lidt mere ud, hvor kål, løg og selleri skal stå og lidt mindre, hvor der skal dyrkes salat og bælgplanter.
Når køkkenhaven først blevet gjort klar, er der ikke andet at gøre end vente på, at jorden bliver varm og såning af diverse afgrøder kan på begyndes.
Se mere
Du kan også læse fagkonsulent Kim Tangs indlæg “Maj er køkkenhave-måned”
Se videoindslag fra marts med fagkonsulent Kim Tang om at lave den bedste køkkenhave HER.
Desuden er du altid velkommen til at ringe til din lokale, garantisikrede anlægsgartner, hvis du har brug for hjælp til køkkenhaven.